ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: “Ακήρυχτος πόλεμος” στους χώρους δουλειάς και στην άσφαλτο

Με αφορμή τα 3 θανατηφόρα εργατικά περιστατικά καθώς και τα δεκάδες τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στο νησί της Ρόδου η Τομεακή Επιτροπή Ν, Δωδεκανήσου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η φετινή σεζόν, πολύ περισσότερο από κάθε προηγούμενη στη Ρόδο και σε άλλα νησιά, χαρακτηρίζεται από ακραία εντατικοποίηση της δουλειάς. Απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι εξουθενώνονται για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων με εξοντωτικά ωράρια έως και δεκατρείς ώρες χωρίς ρεπό, ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, με μισθούς κατώτερους των σύγχρονων αναγκών.

Τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στη Ρόδο μέσα στον Αύγουστο με τρεις νεκρούς εργάτες, οι δύο στον τουρισμό.

Δεκάδες είναι τα τροχαία ατυχήματα στο νησί της Ρόδου καθημερινά, με αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου και εκατοντάδες να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι στα ατυχήματα αυτά τα θύματα ή οι τραυματίες είναι κύρια εργαζόμενοι στον τουρισμό, αποκαλύπτει και την άλλη όψη της «ανάπτυξης» στον κλάδο, της ανθρωποθυσίας στην άσφαλτο.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η Επιθεώρηση Εργασίας δεν διερευνά τα «ατυχήματα » που έχουν παθολογική ή τροχαία αιτιολογία, γιατί δεν τα θεωρεί εργατικά !

Μιλάνε για τουριστικό «θαύμα», αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο κόσμοι σε σύγκρουση. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα ρεκόρ, άλλο τόσο οι πιέσεις γίνονται αφόρητες για τους εργαζόμενους, για τις υποδομές και το περιβάλλον.

Η καθημερινή πίεση , χωρίς ανάπαυλα, για να «βγει η δουλειά», εξουθενώνει σερβιτόρους, μάγειρες, με ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας, σακατεύει καμαριέρες, εξαντλεί κυριολεκτικά κάθε εργαζόμενο που απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον Τουρισμό.

Όλη αυτή η κατάσταση της εντατικοποίησης, του καθημερινού άγχους και της υπερκόπωσης, κάνουν ευάλωτους τους εργαζόμενους σε ατυχήματα ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Είναι αναμενόμενο και να απομειώνεται η εγρήγορση, η προσοχή και η αντίληψη σε ό,τι επιφυλάσσει η κίνηση στους δρόμους.

Η πλειοψηφία των οδηγών τουριστικών γραφείων ή ιδιοκτητών-εργολάβων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς τουριστών, είναι στη μίζα πάνω από το επιτρεπτό βιολογικό τους όριο. Οι ώρες εργασίας τους με ‘’κολλητά’’ δρομολόγια, που τους εξαναγκάζουν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να προλάβουν, ξεπερνούν κάθε φαντασία και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών, των ίδιων των οδηγών και όλων των διερχομένων οδηγών ή πεζών που βρίσκονται στη πορεία των άυπνων οδηγών. Βοά η πιάτσα, το ξέρει κι ο κάθε πικραμένος για την μία , τις τέσσερεις ή τις καθόλου ώρες ύπνου μέσα στο εικοσιτετράωρο.

Δεν γνωρίζουν οι βουλευτές όλων των αστικών κομμάτων για τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό; Φυσικά και γνωρίζουν, αφού από κοινού ψηφίζουν νόμους που φουσκώνουν την ασυδοσία της εργοδοσίας.

Δεν γνωρίζει ο Περιφερειάρχης, για την αθλιότητα των συνθηκών εργασίας στον Τουρισμό, την ώρα που καταρτίζει Μνημόνιο Συνεργασίας ‘’Rhodes Co Lab’’ με την TUI, όταν αναφέρονται από κοινού «Για διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας στον Τουρισμό μέχρι το 2025», την ίδια στιγμή που οι οδηγοί που μεταφέρουν τους επιβάτες της TUI εργάζονται πάνω από 13 ώρες και δεν γνωρίζουμε μέχρι πόσο ακόμα;

Δεν γνωρίζει ο Δήμαρχος για τη βαρβαρότητα των συνθηκών εργασίας των οδηγών και όλων των εργαζομένων του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, την ίδια ώρα που μαζί με πράκτορες και ξενοδόχους μοιράζονται το Κοινό Όραμα για αυτήν την Τουριστική Ανάπτυξη;

Ο Παράδεισος για μερικές μέρες ξεκούρασης για τους επισκέπτες μετατρέπεται σε Κόλαση για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο Τουρισμό και όχι «ευκαιρίες για βουτιές», όπως αποκαλεί χωρίς ίχνος ντροπής η κυβέρνηση.

Ας μας πουν που πάει το τζιράρισμα δισεκατομμυρίων στο Τουρισμό ή το ζεστό χρήμα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που προκειμένου να εκταμιευθεί για τα κοράκια του Τουρισμού υπάρχουν 600 προαπαιτούμενα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που θα νιώσουν στο πετσί τους ακόμα περισσότερο οι χιλιάδες εργάτες στη Βιομηχανία του Τουρισμού.

Μήπως για να βελτιωθεί ο μισθός του εργαζόμενου στο Τουρισμό, μισθός που δεν φτάνει ‘’ούτε για Ζήτω’’ ή για να «ενισχυθεί» το αστρονομικό ποσόν των 1.300 ευρώ του εποχικού επιδόματος και όχι για όλους;

Μήπως για να έχει Αποκλειστικά Δωρεάν Παροχή Περίθαλψης, Υγείας, Ξεκούρασης και Φυσικής Αποκατάστασης από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες;

Μήπως για να στελεχωθούν με Γιατρούς Εργασίας οι χώροι δουλειάς ή για να στελεχωθούν οι Δομές Υγείας στο νησί;

Προμετωπίδα τους έχουν μοναχά το κέρδος. Τη δίψα για όλο και περισσότερο ξεζούμισμα ζωντανής εργασίας, με φτηνούς και αναλώσιμους εργάτες, χωρίς δικαιώματα και με δουλειά από ήλιο σε ήλιο, προκειμένου να αυξάνονται τα κέρδη τους, να μεγαλώνουν τον στόλο τους, να κτίζουν νέα πεντάστερα και ν’ αγοράζουν κι άλλα, με το προκλητικό επιχείρημα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, ότι …η Ρόδος δεν είναι ακόμα τουριστικά κορεσμένη. Κι ας είναι όλες οι υποδομές στο κόκκινο, νερού, απορριμμάτων, οδικού δικτύου, πάρκινγκ, ελεύθερων χώρων στις παραλίες, οι δομές υγείας κ.α.

Δύο Κόσμοι αγεφύρωτοι. Για αυτούς όλους, την Κυβέρνηση, τα δεκανίκια της στη Περιφέρεια, στο Δήμο, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, Πρακτόρων, Μεγαλοϊδιοκτητών-Εργολάβων Τουριστικών Λεωφορείων «οι Ζωές μας είναι Κόστος».

Εμείς όλοι, η πλειοψηφία των εργατών και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών και Νεολαίας, όλοι εμείς οι παραγωγοί του πλούτου έχουμε ένα δρόμο, το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους, το εργατικό λαϊκό κίνημα για να πατήσουμε φρένο σε όλα όσα ισοπεδώνουν τη ζωή μας.

Αβίαστα βγαίνουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων:

Μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που την υπηρετούν.