Σάμος: Κατέρρευσε η παιδίατρος από την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις – Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου

Φωτό αρχείου

Με δραματικό τρόπο έρχονται στην επικαιρότητα οι τεράστιες ελλείψεις υγειονομικών στο Νοσοκομείο Σάμου, καθώς η παιδίατρος του νοσοκομείου νοσηλεύεται στο Τζάνειο του Πειραιά με ισχαιμικό επεισόδιο, με τους συγγενείς και τους συναδέλφους της να καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της δουλειάς, εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου σημειώνει ότι «η κατάσταση καθίσταται όλο και χειρότερη (…) Ολα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ η αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει σωματική και ψυχική κόπωση.

Η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών, νοσηλεύεται με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (…) Κανένας υπεύθυνος δεν έχει κινητοποιηθεί. Αντιθέτως κι ενώ το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις, μετακίνησαν εκτός νομού ιατρούς από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, με τη συναίνεση όλων των υπευθύνων, στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο. Το Νοσοκομείο Σάμου με αυτούς τους ρυθμούς κλείνει».

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπεται να υπηρετούν 75 μόνιμοι γιατροί σε κάθε ειδικότητα, αλλά αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόλις 30, εκ των οποίων οι 2 τελούν σε παραίτηση, ένας είναι 70χρονος σε παράταση και άλλοι δύο φεύγουν τον Σεπτέμβρη, καθώς συμπληρώνουν την πενταετία στην παραμεθόριο.

Από τους 30 που υπηρετούν, οι 2 γιατροί είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Επιπλέον, υπάρχουν 5 επικουρικοί γιατροί των οποίων έχει λήξει η σύμβαση, οι 4 σε παράταση, ενώ από τις 32 θέσεις ειδικευομένων εργάζονται στο νοσοκομείο μόνο δύο.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, η υποστελέχωση της Παιδιατρικής έχει προκύψει εδώ και 8 περίπου χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι ακόμα πιο αυξημένες εξαιτίας της λειτουργίας μεταναστευτικού καταυλισμού στο νησί, με πολλά μικρά παιδιά.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, την παραίτησή της υπέβαλλε προς την κυβέρνηση η διοικήτρια του νοσοκομείου, παραίτηση που έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σε μια προσπάθεια να  ωραιοποιήσει την κατάσταση και να βγάλει λάδι την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «προβλήματα υπάρχουν, αλλά θα βρούμε και τις λύσεις μία μία με σκληρή δουλειά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τις ελλείψεις, έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου.

Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, καλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου στις 7.30 το απόγευμα και στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία στις 9 το βράδυ το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή αυτή την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτεί στελέχωση τώρα του νοσοκομείου και όλων των μονάδων υγείας και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως «οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και προσωπικό καθαριότητας, τόσο στα δύο νοσοκομεία όσο και σε όλες τις άλλες δομές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Στη Σάμο η χρόνια υπολειτουργία της Παιδιατρικής που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και της Μαιευτικής, της ΜΕΘ με κίνδυνο το κλείσιμό της, το τμήμα επειγόντων που λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, η ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων όπως Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ογκολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, κάνουν πολλά τμήματα να μην λειτουργούν επαρκώς όπως πχ το ακτινολογικό, με τα ραντεβού πχ για μαστογραφία να είναι και 1 χρόνο μετά. Στην Ικαρία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών, ανταποκρίνεται για ακόμη μια φορά στη μάχη που δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και καλεί όλους τους φορείς τους συλλόγους, το λαό του νησιού μας σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. 

 Απαιτεί: 

  • Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων