Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «ελέγχει» την Ράφα, ενώ συνεχίζεται η σφαγή σε όλη την Γάζα

Πηγή: Associated Press

Το μπαράζ επιθέσεων και εντολών εκκένωσης πυκνοκατοικημένων περιοχών, στις οποίες ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άμαχοι, κυρίως σε κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκε και το περασμένο 24ωρο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους ανελέητους βομβαρδισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 11 Παλαιστίνιους στην Μπέιτ Λάχια, έξι στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι και μια μητέρα και ένα παιδί στη Χαν Γιούνις. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν επίσης.

Μόνο μέσα σ’ αυτό το διάστημα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 124. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό υπαίθριας λαϊκής αγοράς. Ο νέος συνολικός αριθμός των θυμάτων, χτες, 320ή μέρα πολέμου, ανέφερε 40.223 νεκρούς και 92.281 τραυματίες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «ελέγχει» την Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα του κατοχικού στρατού που δρα στην περιοχή.

«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μάη, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους. Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα στην πλειονότητά τους έφυγαν.

Την 7η Μάη, ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και στενή ζώνη γης πάνω στα σύνορα, γνωστή ως Διάδρομο της Φιλαδέλφειας τον οποίο σύμφωνα και με το νέο σχέδιο των ΗΠΑ, προβλέπεται να συνεχίσει να κατέχει.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας, έρχεται την στιγμή που ο ισραηλινός στρατός δείχνει τα τελευταία 24ωρα να μετατοπίζει σταδιακά το «κέντρο βάρους» προς το λεγόμενο «βόρειο μέτωπο», στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο.

Κλιμακώνει και μ’ αυτόν τον τρόπο τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, όπως προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων στα σύνορα χθες, και ενώ ο ισραηλινός στρατός εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις πολέμου με επιχειρησιακά σενάρια χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Σε «κατάλληλο χρόνο» τα αντίποινα του Ιράν

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν στον κατάλληλο χρόνο και τόπο τα αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιούλη στην Τεχεράνη από το Ισραήλ.

«Η απάντηση του Ιράν πρέπει να έχει δύο σαφή αποτελέσματα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Mehr». Πρώτον, πρέπει «να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για την τρομοκρατία και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν». Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη του Ιράν και «να επιφέρει στο (σ.σ. ισραηλινό) καθεστώς βαθιές τύψεις για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».

«Η απάντηση του Ιράν θα πρέπει να αποφύγει έναν πιθανό αρνητικό αντίκτυπο σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ίσως όταν τα μάτια τους είναι στραμμένα στον ουρανό και στην οθόνη του ραντάρ, να αιφνιδιάζονται από το έδαφος, και ίσως ένας συνδυασμός των δύο».

Πάντως σήμερα ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και η αρμάδα που το συνοδεύει, έφτασε στη Μέση Ανατολή, σε μια ακόμη ξεκάθαρη κίνηση στήριξης του Ισραήλ, απέναντι στο Ιράν.

Έξαλλου, σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε τις «ενεργές και συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις»,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Al Jazeera»)