Κως: Στον απόηχο της σκουπιδιάρας…

Μας πήραν τα ζουμιά – λύματα. Κυριολεκτικά στο ποταμό στου Σταυρού το Πέραμα από τις κακοτεχνίες στο ΧΥΤΑ, μεταφορικά με τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Δήμου Κω και ΦοΔΣΑ ΑΕ (Περιφέρειας), με αφορμή την <ξαφνική> απόφαση του ΦοΔΣΑ ΑΕ να μεταφέρει τα σκουπίδια της Καλύμνου στη Κω.

Το τεράστιο έκτρωμα που ετοιμάζουν από κοινού για τη διαχείριση των σκουπιδιών μέσω του ΦοΔΣΑ Α.Ε, το περιορίζουν και οι δύο πλευρές στη μεταφορά σκουπιδιών από τόπο σε τόπο που προβλέπει και εν προκειμένω από την Κάλυμνο στη Κω.

Αυτό δηλαδή, που ο κόσμος είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι, οι μεν το παρουσιάζουν ξαφνική απόφαση και οι δε φυσιολογική εξέλιξη.

Από τη μια μας είπαν ότι με τίποτα δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά σκουπιδιών από τη Κάλυμνο στη Κω, από την άλλη λεβέντικα και υποτακτικά ,πως θα ξεπληρώσουν τα παινέματα Πρωθυπουργού και υπουργών, θα συνεχίσουν μέχρι τέλους.

Δεν μας ξεκαθάρισαν όμως ότι και οι δύο,πριν χρόνια, συμφώνησαν στη δημιουργία του ΦοΔΣΑ ΑΕ. Ενός φορέα που σκοπό έχει την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών και μέσω ΣΔΙΤ την παράδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Προβλέπεται λοιπόν ότι ο ΦοΔΣΑ ΑΕ θα δημιουργήσει μεγάλες μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών. Μονάδες που για να λειτουργήσουν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών. Και εξ αυτού η μεταφορά από τόπο σε τόπο θεωρείται φυσιολογική και δεδομένη . Δεδομένη είναι όμως και η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα του οποίου γίνονται αυτά τα εκτρώματα. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν ποιες είναι και αν υπάρχουν βλάβες στον υδροφόρο ορίζοντα..

Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα είπαν και αλήθειες. Έχουμε λέει ένα αναχρονιστικό παλιομοδίτικο κράτος που όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες πάει σαν χελώνα, που δεν ελέγχει τους εργολάβους, που τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα ψάχνεις με το κιάλι. Δεν μας είπαν όμως αυτό το κράτος ποιος το έφτιαξε και ποιος το συντηρεί.

Το λογαριασμό για να ανθίσει άλλη μία παρασιτική οικονομική δραστηριότητα όπως και στην αποκομιδή των σκουπιδιών τον πληρώνουν και θα τον πληρώνουν οι τοπικές κοινωνίες, αν δεν το πάρουμε αλλιώς.

Να το πάρουμε αλλιώς λοιπόν. Να σταματήσουμε τους ευχαριστημένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να χαρίζουν πλατανόφυλλα και ενδεχομένως αργότερα μινιατούρες-σκουπιδιάρες, στους είρωνες, δολοπλόκους υπουργούς της ανάλγητης Κυβέρνησης της ΝΔ.

Γιατί μετά τη ΔΕΗ ΑΕ (Ενέργεια), ΑΕΜΥ ΑΕ (Υγεία), ΦοΔΣΑ ΑΕ (Σκουπίδια), έρχεται η ΔΕΥΑ ΑΕ

(Νερό). Είναι κρίμα να πέσουμε πάλι “ξαφνικά” από τα σύννεφα, και δεν είναι και χαμηλά.

Να απαιτήσουμε τώρα την στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και την επαρκή χρηματοδότησή τους για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους .

Στο κάτω -κάτω οι κουβάδες των χρηματοδοτικών εργαλείων που βουτάνε τα χέρια τους αρμόδιοι και αναρμόδιοι είναι γεμάτοι από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

Να σταματήσει να είναι η διαχείριση απορριμμάτων άλλος ένας χρυσοφόρος τομέας για τους μεγαλο-επενδυτές δηλαδή τους μεγαλοεκμεταλλευτές του τόπου και του εργατικού δυναμικού.

Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες είναι η μόνη αποδοτική πρόταση.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κω

Γιάννης Χατζηδαυΐδ

Συν/χος ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ