Παγκόσμιος αποτροπιασμός και απύθμενη υποκρισία

Πηγή: Associated Press

Παγκόσμιος είναι ο αποτροπιασμός από το νέο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ με θύματα τουλάχιστον 93 αμάχους σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο στη Γάζα.

Θυμίζουμε πως πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν νωρίς το πρωί, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που επικαλέστηκε το WAFA, ο βομβαρδισμός «στοχοποίησε εκτοπισμένους που έκαναν την πρωινή προσευχή», στοιχείο που εξηγεί «τον αριθμό των θυμάτων».

Εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας έκανε από την πλευρά του λόγο για «90 ως 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες». Μίλησε για «τρία πλήγματα» στο σχολείο ατ Τάμπιν, επιβεβαιώνοντας πως σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο «παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι».

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, με ανάρτηση της σημειώνει πως «Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ πρόσθεσε πως το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα».

Για «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, σημειώνοντας πως «Αυτή η επίθεση δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός» όπως και ότι «Οι διεθνείς παράγοντες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν το Ισραήλ καθίστανται συνεργοί αυτών των εγκλημάτων».

Στο μεταξύ με αφορμή και το νέο έγκλημα η υποκρισία χτυπάει κόκκινο, με την ΕΕ που στηρίζει το κράτος – δολοφόνο και τα άθλια προσχήματα του, να δηλώνει μέσω του ύπατου εκπροσώπου της Μπορέλ «Τρομοκρατημένος από τις εικόνες ενός σχολείου της Γάζα που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο», σημειώνοντας πως «Τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές».

Υποκρισίας το ανάγνωσμα και από τη Βρετανία που όλο αυτό το διάστημα βομβαρδίζει μέσω και των βάσεων της στην Κύπρο τους λαούς της περιοχής, με τον υπουργό εξωτερικών της να δηλώνει «σοκαρισμένος», ζητώντας την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός» και την ίδια στιγμή να δίνει «και στον ληστή χαμπέρι» ζητώντας «Η Χαμάς να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο του αμάχους, και το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση, που με το ΝΑΤΟικό φύλλο πορείας ανά χείρας ετοιμάζεται να βάλει πλάτη και στα νέα ευρωατλαντικά εγκλήματα στην περιοχή, δεν έχει βγάλει ούτε μισή γραμμή καταδίκης ακόμα…