Λ. Συσπείρωση Ρόδου: Ανακοίνωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ρόδου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου με αφορμή το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ρόδου που είδε το φως της δημοσιότητας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΤΠΣ) για το Δήμο Ρόδου έρχεται να διαχειριστεί τη δημόσια και ιδιωτική γη, να καθορίσει χρήσεις γης που θα συμβάλουν σημαντικά στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων στην κατεύθυνση της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, της ενίσχυσης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας δηλαδή του τουρισμού.

Έρχεται να θεσμοθετήσει τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες για τις επενδυτικές δραστηριότητες, ώστε να εξασφαλίζονται σχεδιασμένα και απρόσκοπτα τα υπερκέρδη τους.

Έρχεται να σχεδιάσει υποδομές, όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για την υποστήριξη των σχεδίων της παραπέρα εμπορευματοποίησης της γης, για τη μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεων και την αύξηση των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βασικές προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου έχουν ήδη ενσωματωθεί στην προμελέτη του ΤΠΣ (όπως η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά όχι της ανέγερσης νέων ξενοδοχείων 4* και 5* στις περιοχές ελέγχου, η θέσπιση ζωνών πολεοδομικών κινήτρων για δημιουργία οικισμών-γκέτο για τους εποχικά εργαζόμενους κ.ά.).

Από την άποψη αυτή το ΤΠΣ δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, δεν είναι ουδέτερο, δε μπορούμε να λέμε «επιτέλους υπάρχει σχέδιο». Το αστικό κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει για να υπάρχουν προσανατολισμοί στην εφαρμογή της πολιτικής της. Το ερώτημα που είναι σωστό να μπαίνει είναι για ποιόν; Ποιόν εξυπηρετεί; Και από αυτήν την άποψη, η οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι καθαρά ταξικό ζήτημα, βαθύτατα πολιτικό.

Το ΤΠΣ έρχεται σε συνέχεια της μεταφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ και της ιδιωτικοποίησης των φιλέτων της δημόσιας γης, έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του άρθρου 3 του κτηματολογικού κανονισμού για τη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, χαρίζοντας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μία τεράστια παραλιακή ζώνη, η οποία αγκαλιάζει το σύνολο όλου του νησιού.

Η διαδικασία της ολοκλήρωσής του είναι Fastrack. Η εταιρεία η οποία ανέλαβε τη μελέτη με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου έδωσε τελεσίγραφο να πουν οι φορείς τη γνώμη τους εντός 5 ημερών!!!

Καμία αντίδραση, καμία ένσταση από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να συμφωνήσει, δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με τις διαδικασίες, πολύ περισσότερο με το περιεχόμενο μιας μελέτης η οποία δε λαμβάνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ΤΠΣ θα πρέπει:

  1. Να διασφαλίζει την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού, δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Να θεσμοθετεί μέτρα προστασίας των φυσικών πόρων όπως το νερό, τη θάλασσα, τις ακτές, τα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Να προστατεύει τις περιοχές Natura, να απαγορεύει τα αιολικά πάρκα είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα τα οποία προσβάλουν το περιβάλλον, χωρίς να προσφέρουν φθηνή ενέργεια για το λαό. Να προστατεύει την πολιτισμική κληρονομιά από τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  2. Να εξασφαλίζει την επέκταση και όχι την παραπέρα συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα με όλες τις απαραίτητες υποδομές, νερό, φράγματα, δίκτυα.
  3. Να προβλέπει τις υποδομές που θα καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, σχολεία, χώρους άθλησης, χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες, πάρκα για αναψυχή, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, αντιπυρική προστασία, δρόμους ασφαλείς, χώρους στάθμευσης. Να οριοθετεί τα ρέματα.
  4. Να αξιοποιεί τη γη για τη δημιουργία λαϊκής στέγης μακριά από μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ΣΔΙΤ.
  5. Να αξιοποιεί τη γη για την κατασκευή των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών όπως οι δομές Υγείας, των απαραίτητων τεχνικών έργων και υποδομών όπως τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, για φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
  6. Να διασφαλίζει τους χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων, μετά από διαλογή στην πηγή παίρνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών ιδιωτικοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Να οριοθετηθούν οι οικισμοί οι οποίοι δεν έχουν όρια με τις αποφάσεις Νομάρχη του 1985.
  • Να επικαιροποιηθούν οι αποφάσεις Νομάρχη του 1985 για τις οριοθετήσεις των οικισμών χωρίς συρρίκνωση των ορίων και να προβλεφθούν οι επεκτάσεις όπου είναι αναγκαίες.
  • Να ολοκληρωθούν οι πράξεις εφαρμογής των σχεδίων πόλης οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 20χρόνια όπως του Θεολόγου, Απολακκιάς, Καλυθιών, Καλάθου, Παραδεισίου.
  • Να μεταγραφούν οι πράξεις εφαρμογής στο κτηματολόγιο Ρόδου όπως των Μασάρων, της Σορωνής και ο αναδασμός Απολακκιάς.
  • Να ολοκληρωθούν τα σχέδια πόλης με βάση και τις προτάσεις και τις ενστάσεις των κατοίκων όπως Κρεμαστής και Αρχαγγέλου τα οποία παρέμειναν στην Α΄ ή Β΄ φάση.
  • Να εκπονηθούν πολεοδομικά σχέδια στους υπόλοιπους οικισμούς.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των μερίδων εντός των οικισμών.
  • Να λυθούν τα προβλήματα του ΓΠΣ του πρώην Δήμου Πεταλούδων όπως αυτό με τις χρησικτησίες.
  • Να προβλεφθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την μετάβαση του κτηματολογίου Ρόδου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων που θα απομειωθούν σε εμβαδόν.
  • Να απαγορευτούν τα πολυώροφα κτήρια και ειδικότερα στα παραλιακά μέτωπα, οι μεγάλοι συντελεστές δόμησης που αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα και δεν εναρμονίζονται με το περιβάλλον.

6/08/2024