Κοινή ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Καλύμνου & Κω για ΦΟΔΣΑ ΑΕ-ΧΥΤΑ

Με αφορμή τη διένεξη μεταξύ Δήμου Κω και του Φορέα Διαχείρισης στερεών αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου η Λαϊκή Συσπείρωση Κω και Καλύμνου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ δήμου Κω και ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την απόφαση μετακίνησης των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω, όπως και η ρηχή κριτική από τη μεριά της αντιπολίτευσης περί «Κω – σκουπιδότοπου των Βορείων Δωδεκανήσων», βολεύει όσο δεν πάει την πολιτική κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου για το θέμα.

Τα προβλήματα με τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι γνωστά χρόνια τώρα. Το «ηφαίστειο» της Καλύμνου και η μόλυνση στο περιβάλλον με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, ο ΧΥΤΑ της Κω που είχε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του με ο,τι σημαίνει αυτό για τη μόλυνση της περιοχής αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι η μεταφορά των σκουπιδιών από το ένα νησί στο άλλο (άλλωστε εφόσον δε χωροθετείται άλλος προσωρινός ΧΥΤΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, δεν είναι μια αθέμιτη λύση).

Το βασικό πρόβλημα για το οποίο δε μιλάει κανείς είναι η διαχείριση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ ΑΕ,γνώμονας του οποίου είναι το κέρδος που θα βγει από την εκμετάλλευσή τους. Αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΕ (βλέπε «ο ρυπαίνων πληρώνει» και «όσο πετάω πληρώνω») και των νόμων όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Έτσι φτάσαμε να χρυσοπληρώνουν οι δημότες των νησιών μας τέλη και φόρους και στον ΦΟΔΣΑ και στα ανταποδοτικά των δήμων.Πάνω από 2,3 εκ είναι η ετήσια εισφορά μέχρι τώρα του Δήμου Κω στον ΦΟΔΣΑ Α.Ε για τον ΧΥΤΑ που δεν είχε άδεια λειτουργίας και που δεν παραλείφθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Α.Ε (πρόλαβε η πυρκαγιά της 1ης Ιούλη).

Αυτή την πολιτική την έχουν στηρίξει όλοι τους και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην περιφέρεια και στο δήμο. Επομένως, το «δεν ήξερα», τα δάκρυα για το νησί και το περιβάλλον και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις απλά ξεγυμνώνουν όλους τους γιατί συμφωνούν με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Τσακώνονται με ποιόν τρόπο θα πουν στους πολίτες οτι θα φορτωθούν και με άλλα βάρη. Δήμοι και περιφέρεια δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο την ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα, υπερθεμάτιζαν και συνεχίζουν να το κάνουν για την ένταξη στο ΦΟΔΣΑ. Κανείς τους δε τόλμησε να μιλήσει, πόσο μάλλον να διεκδικήσει, έργα υποδομής και προσλήψεις για τις υπηρεσίες και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι φρέσκο το μελάνι της παραχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Κω σε ιδιώτη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή είχε ταχτεί κατά της δημιουργίας του ΦΟΔΣΑ ΑΕ Διεκδικεί αυτό που συμφέρει τον λαό και το περιβάλλον.Την δημιουργία σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών καθαριότητας, αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των δήμων. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.Μόνο έτσι μπορούν τα απορρίμματα να διαχειρίζονται με γνώμονα την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και χωρίς τα δυσβάσταχτα χαράτσια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως η όποια απόφαση για προσωρινή μεταφορά πρέπει να γίνει με όλα τα μέτρα και τις απαραίτητες μελέτες ώστε να εξασφαλισθεί οτι δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες και των δυο νησιών όπως και για την όσο γίνεται ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Κω για την άμεση αντιμετώπιση της ζημιάς στο υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Να εξασφαλιστούν οι μελέτες και οι χρηματοδοτήσεις όχι μόνο για το νέο ΧΥΤΑ Καλύμνου αλλά και για το ΧΥΤΑ της Κω ώστε να λυθεί το θέμα και για τα δυο νησιά. Να αποκατασταθεί ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε ως χωματερή στην Κάλυμνο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε Κάλυμνο και Κω ,παλεύει και διεκδικεί

  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
  • Την άμεση κατάργηση των χαρατσιών του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς».
  • Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στον τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες.
  • Εκσυγχρονισμός του στόλου απορριμματοφόρων με νέα και ασφαλή οχήματα