Σύσκεψη στο Ασκληπιείο για την πυρκαγιά του 2023

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2023 η επιτροπή κατοίκων της Νότιας Ρόδου καλεί σε σύσκεψη των κατοίκων την Πέμπτη 1/8 στις 19:30 στην πλατεία Ασκληπιειού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του καλέσματος:

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε επί δέκα ημέρες το νησί μας. Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και έφθασε να σβήσει στην θάλασσα της Νότιας Ρόδου στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι.

Έναν χρόνο μετά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτή η πυρκαγιά στοίχισε την ζωή ενός εθελοντή πυροσβέστη και έθεσε σε κίνδυνο πολλές ακόμα ζωές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες που σε μεγάλο βαθμό δεν αποζημιώθηκαν από το κράτος.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τεράστια ανυπολόγιστη ζημιά που προκλήθηκε στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, καθώς αυτή η μεγάλη πυρκαγιά προστίθεται σε άλλες προηγούμενων χρόνων.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την συγκινητική δράση χιλιάδων εθελοντών, που έτρεξαν στα μέτωπα της φωτιάς και απέτρεψαν τα χειρότερα. Των εθελοντών από τα χωριά της Νότιας Ρόδου που οργάνωσαν την εκκένωση των ξενοδοχείων σώζοντας χιλιάδες τουρίστες. Τους πολιτιστικούς συλλόγους , τους συλλόγους γονέων και άλλες οργανώσεις που συνέβαλαν καθοριστικά να έχουν τροφή και νερό οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στα μέτωπα, και που περιέθαλψαν τους χιλιάδες πυρόπληκτους τουρίστες που έστειλε ο κρατικός μηχανισμός στα σχολεία χωρίς κανένα σχέδιο.

Μέσα στην καταστροφή όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα. Και σήμερα απαιτείται να μην ξεχάσουμε, και όλος αυτός ο κόσμος να συνεχίσει την εθελοντική δράση ,όπως ήδη έγινε φέτος σε πολλές πυρκαγιές που συνέβαλαν οι εθελοντές να αντιμετωπισθούν επιτυχώς. Όμως παράλληλα επείγει να οργανωθεί η διεκδίκηση και ο αγώνας, για να διαθέσει το κράτος τους αναγκαίους πόρους και μέσα για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών του νησιού.

Γιατί σήμερα έναν χρόνο μετά , ελάχιστα έγιναν από το κράτος για να μην ξαναζήσει το νησί μας τέτοιες τραγικές εικόνες. Τα δάση μας παραμένουν ακαθάριστα, χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, ενώ ελάχιστα έχει ενισχυθεί η πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου με μέσα και μόνιμο προσωπικό.

Επίσης για τις καμένες εκτάσεις από τις διαδοχικές πυρκαγιές χρόνων, δεν υπάρχει κανένα απολύτως οργανωμένο κρατικό σχέδιο αναδάσωσης, ώστε να πρασινίσει ξανά το νησί μας. Δυστυχώς φαίνεται πως το μόνο σχέδιο είναι να «φυτρώσουν» ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά στις καμένες εκτάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη κατοίκων και φορέων την Πέμπτη 1/8 στις 19:30 στην πλατεία του πυρόπληκτου Ασκληπιείου.

Στόχος της σύσκεψης είναι συντονιστεί η οργανωμένη διεκδίκηση προς την κυβέρνηση:

  • για την αποζημίωση πυρόπληκτων που τους οφείλονται ακόμα χρήματα
  • για την προστασία των δασών
  • την αναγέννηση των καμένων εκτάσεων
  • την προστασία των δασών και των βουνών μας από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν

Επίσης για τον συντονισμό των φορέων για τον προγραμματισμό φύτευσης δέντρων το ερχόμενο φθινόπωρο.

Καλούμε να συμμετέχουν τους εθελοντές, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους προέδρους των χωριών, τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κάθε μαζικό φορέα και πολίτη που επιθυμεί να συνεισφέρει.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 26/7/2024