Ερωτηματικά προκαλούν οι ευχαριστίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προς τις ελληνικές αρχές

Σοβαρά ερωτηματικά – σε μια περίοδο που τρέχουν οι διεργασίες για διευθετήσεις στην περιοχή, με οδηγό τον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη- δημιουργούν οι ευχαριστίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προς τις ελληνικές και ιταλικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», με αφορμή τα όσα έγιναν έξω από την Κάσο. 

Θρυμματίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση περί «ήρεμων νερών», Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, σε περιοχή που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. 

Τελικά το ιταλικό πλοίο αποχώρησε από την περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «ολοκλήρωσε» κανονικά την αποστολή του.

Ωστόσο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν πως «ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα», επετράπη στο πλοίο «να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις». 

Εντείνοντας, δε, την ανησυχία για τα όσα δρομολουγούνται, οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σημείωναν πως«θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους»!!!

«Ουδείς ”σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει», απάντησαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας

Με βάση το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο

Με τον αποστολή των πολεμικών πλοίων στην συγκεκριμένη περιοχή, η Τουρκία επανέφερε ουσιαστικά και επιχείρησε να διαμορφώσει «επί του πεδίου» τετελεσμένα σε σχέση με το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο θεωρεί ότι η περιοχή νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου βρίσκεται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», με τις γνωστές ανυπόστατες θέσεις της για τις ΑΟΖ και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,  Χακάν Φιντάν, φρόντισε να το επιβεβαιώσει με τις χθεσινές του δηλώσεις, σημειώνοντας πως με την Λιβύη «έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας» και «το έργο αυτό που κάνουμε, γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση». 

Τουρκικά ΜΜΕ φιλοξένησαν χτες εκτενή δημοσιεύματα για το σκηνικό μεταξύ Κάσου – Καρπάθου, με τη «Χουριέτ» να γράφει ότι η ένταση λύθηκε ως «αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής κίνησης μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας».

Η δε «Μιλιέτ», σχολιάζοντας ότι «δεν δόθηκε περιθώριο για παραβίαση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», έγραψε για «δύο σημαντικές εξελίξεις μέσα σε έναν μήνα» που σημειώθηκαν για την «καταγραφή από την Τουρκία των συνόρων της υφαλοκρηπίδας» της. Εκτός από την προχτεσινή ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά των ελληνικών νησιών, υπενθυμίζει και τη NAVTEX που είχε εκδώσει την 26η Ιούνη η Τουρκία, για πόντιση καλωδίου από το C/S Teliri (για 1-21 Ιούλη), δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.