Η αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο θρυμματίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό

Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με βάση το παζάρι των αστικών τάξεων, τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» και τα επιχειρηματικά σχέδια του κεφαλαίου που δρομολογούν «επώδυνες διευθετήσεις», επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εξελίξεις.

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί «ήρεμων νερών», η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, σε περιοχή που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Είχαν προηγηθεί πριν λίγες ημέρες οι τουρκικές δηλώσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση τα «τετελεσμένα» της κατοχής στο νησί. 

Τα πλοία – που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ έφτασαν και τα πέντε – εμφανίστηκαν με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Την Τετάρτη 17 Ιούλη είχε εκδώσει σχετική NAVTEX ο σταθμός Ηρακλείου, για ερευνητικές εργασίες με σκοπό την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον βυθό της περιοχής.

Την επομένη, Πέμπτη 18 Ιούλη, εκδόθηκε τουρκική αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Αττάλειας, που εμφανίστηκε ως αρμόδια αρχή και ανέφερε ότι μέρος των ερευνών αυτών αφορά περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Από τη μεριά της, η Ελλάδα έστειλε στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού.

Επιμένει η κυβέρνηση στον επικίνδυνο εφησυχασμό

Το σημείο για το οποίο εξέδωσε NAVTEX η Ελλάδα και ανταπάντησε η Τουρκία

Το σημείο για το οποίο εξέδωσε NAVTEX η Ελλάδα και ανταπάντησε η Τουρκία

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει αυτόν ακριβώς τον επικίνδυνο εφησυχασμό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη να σημειώνει σχετικά πως «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό», ενώ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη νέα όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, πρόσθεσε ότι «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια (…) στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Κι αυτό όταν είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι του ΝΑΤΟικής κοπής παζαριού. Παράλληλα, σε ερώτημα για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβρη, είπε ότι «είναι στον προγραμματισμό μας».

Σε αντίστοιχο κλίμα, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ΜΜΕ περιορίζονταν να αναφέρουν ότι «ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» και ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Τα άλλα αστικά κόμματα ακολούθησαν την πεπατημένη, προτάσσοντας την εξίσου επικίνδυνη αυταπάτη ότι ο λύκος μπορεί να φυλάξει τα πρόβατα.  Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, ζήτησε από την κυβέρνηση ενέργειες για να κινητοποιήσει «τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δηλαδή εκείνους που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν υπογραμμίζουν τη «γεωπολιτική αξία» της Άγκυρας.