Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου και Καρπάθου σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» η Τουρκία έχει στείλει πέντε πολεμικά πλοία «λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίοy “Ievoli Relume” για την μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου». Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει στείλει δύο πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού. 

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 17 Ιούλη εκδόθηκε ελληνική NAVTEX από τον σταθμό του Ηρακλείου που αφορούσε ερευνητικές εργασίες με σκοπό την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον βυθό της περιοχής.

Με αφορμή αυτό, Την Πέμπτη 18 Ιούλη μέσω του σταθμού της Αττάλειας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX στην οποία αναφέρεται ότι μέρος των ερευνών αυτών αφορά περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Είναι φανερό, και από τα παραπάνω περιστατικά, πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται από την ελληνική κυβέρνηση περί «ήρεμων νερών», σε μια περίοδο που φουντώνουν τα παζάρια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που δυναμώνουν οι συζητήσεις για «διευθετήσεις» στο Κυπριακό, που γίνονται με ευρωατλαντική εποπτεία και η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.