Η Ένωση Γονέων Ρόδου για τις ανάγκες των σχολείων

Η Ένωση γονέων μαθητών του Δήμου Ρόδου με ανακοίνωση της αναφέρεται στη σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής με τους διευθυντές σχολείων με θέμα την κατάσταση των σχολικών μονάδων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Έπεσε από τα σύννεφα» η δημοτική αρχή την προηγούμενη εβδομάδα στην ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των σχολείων της Ρόδου.

Η ειλικρινής κραυγή αγωνίας των διευθυντών –και όχι μόνο- για την απαράδεκτη και πολλές φορές επικίνδυνη κατάσταση στα σχολεία με τις όλο και αυξανόμενες ελλείψεις, τα παλιά και στην ουσία ασυντήρητα κτίρια, δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσουν τον δήμαρχο. Και εξηγούμε. Διευθυντές σχολείων, σύλλογοι εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων και η ένωση γονέων στέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς επιστολές με αιτήματα για τα σχολεία, ενημερώνοντας την εκάστοτε δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά. Δεν είναι λίγες οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα από την ένωση και συλλόγους γονέων αλλά και οι ανακοινώσεις και οι παρεμβάσεις μας.

Για να μην μιλήσουμε για τις γνωστές καραμέλες των κονδυλίων από την περιφέρεια που μόλις γίνει μια κινητοποίηση παρουσιάζεται ως λύση και μετά ξεχνιέται μέχρι την επόμενη. Ή για τα πολυδιαφημισμένα ΣΔΙΤ που ενώ μας διαβεβαίωνε η προηγούμενη δημοτική αρχή ότι σε δύο, το πολύ τρία χρόνια θα είναι έτοιμα, τώρα πήγαμε πάλι στα τέσσερα με πέντε. Τα σχολεία δεν μπορεί να είναι πεδίο δράσης επιχειρηματιών όπου μαθητές και γονείς θα περιμένουν πότε θα συμφέρει κάποιον ιδιώτη να φτιάξει νέο σχολείο.

Όσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς… αυτό πια αποτελεί το πιο πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα των αρμόδιων για να «πετάξουν» από πάνω τους την ευθύνη. Δεν είναι ο δήμος που είναι αρμόδιος για τα σχολικά κτίρια; Ή μήπως ο δήμος είναι κάτι ξεκομμένο από το υπόλοιπο κράτος; Δεν είναι υπεύθυνος ο δήμος να εφαρμόσει (ή όχι) τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο;

Το πιο σημαντικό για εμάς τους γονείς είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με αυτήν. Τα σχολικά κτίρια έχουν σοβαρά προβλήματα, ήδη έχουν αναδειχθεί πτώσεις τζαμιών, σοβάδων, γείσων κλπ, δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος εδώ και χρόνια για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τη στατικότητά τους και το μόνο που γίνεται είναι μερεμέτια κι αυτά μετά από πολλή πίεση από την ίδια τη σχολική κοινότητα και πολλές φορές μετά από κάποιο «ατύχημα».

Η μοιρολατρία που προσπαθεί να καλλιεργήσει η δημοτική αρχή με τα επιχειρήματα περί «εγκλωβισμένου και φτωχού δήμου» δεν ταιριάζει σε εμάς τους γονείς που παλεύουμε κάθε μέρα για το καλό των παιδιών μας. Έχουμε δει ότι εκεί που υπάρχει αγώνας και πίεση προς τα πάνω υπάρχουν κα αποτελέσματα.

Καλούμε την δημοτική αρχή να προχωρήσει την συντήρηση των σχολικών κτιρίων άμεσα ώστε τον Σεπτέμβρη να υπάρχει βελτίωση σχετικά με την ασφάλεια. Για να μη μένουμε όμως μόνο στα «μπαλώματα» χρειάζεται εδώ και τώρα να προχωρήσει ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία αλλά και νέα σύγχρονα ασφαλή κτίρια που να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές –και όχι μόνο- ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Να γίνει γενναία αύξηση στον προϋπολογισμό του Δήμου για τις ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να υπάρχει επάρκεια και όχι να αναγκαζόμαστε οι γονείς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για όσα αυτονόητα πρέπει να έχει ένα σχολείο.

ΤΟ ΔΣ

24/6/20

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ – ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ.
(email : enosigmrodou@gmail.com TΗΛ : 6980906690 – 6995934733).