Η Ουάσιγκτον επιτρέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων από τους ναζί της Ταξιαρχίας «Αζόφ»

«Πράσινο φως» στον εξοπλισμό με αμερικανικά όπλα της ναζιστικής Ταξιαρχίας «Αζόφ» στην Ουκρανία, έδωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να τερματίσει την απαγόρευση στην Ταξιαρχία «Αζόφ», που είχε επιβληθεί πριν από μια δεκαετία -αφορούσε τόσο την εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς, όσο και τη χρήση όπλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ- έπειτα από ανάλυση που συμπέρανε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μονάδα».

Το ναζιστικό Τάγμα «Αζόφ», από το 2014, πραγματοποιούσε θηριωδίες στο Ντονμπάς, με ανάμεσα στα θύματά του να είναι και οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή της Μαριούπολης. Τόσο η απεχθής δράση του, όσο και η ανοικτή δήλωση ότι πρόκειται για νεοναζί ήταν τέτοια, που ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν τότε απαγορεύσει τη χρήση αμερικανικών όπλων και την εκπαίδευση τους από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Οι ναζί του «Αζόφ» περικυκλώθηκαν στη μάχη της Μαριούπολης στο εργοστάσιο Αζοφστάλ και οι επιζώντες αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι από τους βαριά τραυματίες ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους, ενώ αξιωματικοί του «Αζόφ», που παραδόθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία για να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, επέστρεψαν στην Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου, μετά την επίσκεψη του Βολοντιμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Τον Αύγουστο του 2023, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι το ναζιστικό τάγμα αναδιοργανώθηκε και έγινε ταξιαρχία, μέλη της οποίας επέστρεψαν σε μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)