Εργαζόμενοι σερβίρουν κολυμπώντας στη Ρόδο για ακόμη μια χρονιά

Με τις εικόνες εργαζομένων που σερβίρουν σχεδόν κολυμπώντας τους πελάτες σε beach bar στο νησί της Ρόδου ανοίγει η αυλαία και της φετινής σεζόν. Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης είναι απολύτως ενδεικτικές για τις συνθήκες που επιφυλάσσει ο κλάδος του Τουρισμού σε χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα, οι εξοργιστικές σκηνές δεν είναι καν πρωτοφανείς, καθώς αποτελούν μια πιστή επανάληψη όσων είχαν διαδραματιστεί στην ίδια επιχείρηση πριν από έναν περίπου χρόνου.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 2023 φωτογραφίες και βίντεο απεικόνιζαν εργαζόμενο να βουτά μέχρι τον λαιμό στο νερό, προκειμένου να σερβίρει πελάτες σε ξύλινες πλατφόρμες τοποθετημένες μέσα στη θάλασσα. Η πραγματικότητα αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για τις συνθήκες εργασίας στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, ειδικά σε περιοχές που κατακλύζονται από την τουριστική κίνηση, όσο και για την ασυδοσία των επιχειρήσεων που μετατρέπουν σε «μαγαζί» τμήματα του γιαλού και ολόκληρες παραλίες.

Μετά τις περσινές αντιδράσεις, η εργοδοσία του beach bar στη Ρόδο είχε επικαλεστεί προκλητικά την «ελευθερία» του προσωπικού να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο προσβλέποντας σε «γενναιόδωρα» φιλοδωρήματα. Με το ίδιο σκεπτικό, επιχειρήσεις σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν τους πελάτες βαδίζοντας ξυπόλητοι πάνω στην καυτή άμμο, να δουλεύουν με περιβολή που τους αφήνει εκτεθειμένους στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό είναι το concept του μαγαζιού», ισχυρίζονται ωμά και χρυσώνουν στους εργαζόμενους το χάπι με την προσδοκία να βγάλουν από τα φιλοδωρήματα έναν επιπλέον μισθό, καθώς αυτός με τον οποίο τους αμείβουν μένει εδώ και χρόνια καθηλωμένος.

Όσο για τους περίφημους ελέγχους που είχαν πυροδοτήσει οι περσινές αντιδράσεις, αυτοί έγιναν «χωρίς να δείξουν κάποια παρανομία», όπως είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης. Μόνο που οι επιθεωρητές που βρέθηκαν στην επιχείρηση είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν μόνο τους όρους αμοιβής και τις εργασιακές σχέσεις (πίνακες προσωπικού, ωράρια, Ασφάλιση κ.ά.). Κλιμάκια της Επιθεώρησης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που είναι αρμόδια για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, δεν εδρεύουν στο νησί.

Έτσι, στη Ρόδο οι ξύλινες πλατφόρμες παραμένουν για μια ακόμα χρονιά στη θέση τους, οι τουρίστες συρρέουν και οι εργαζόμενοι είναι εκ νέου αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» που επιβάλλει η «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Δήλωση του Γιώργου Στεφανάκη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού της Αττικής

Είναι γνωστό ότι σε αυτά τα καταστήματα της εστίασης, ανεξάρτητα αν εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι στην απαράδεκτη πρακτική να μπαίνουν στο νερό για να σερβίρουν ή όχι, οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς μέσα προστασίας, στον ήλιο, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες καύσωνα.

Η κρατική κοροϊδία που τάχα θα επιβάλει ελέγχους και πρόστιμα, θα κατεδαφίσει υποτίθεται τις αυθαίρετες κατασκευές, ενώ τα καταστήματα αυτά όλο και επεκτείνονται και συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά είναι εξοργιστική.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τους ελέγχους από το σώμα επιθεώρησης εργασίας που η κυβέρνηση υποτίθεται θα το αναβάθμιζε κάνοντάς το «ανεξάρτητη αρχή», το κουτσούρεψε ακόμη περισσότερο.

Γι αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσουν η φωνή της διεκδίκησης, η οργάνωση των εργαζομένων για να βάλουν φρένο σε αυτή την αθλιότητα, να επιβάλλουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς.

Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για την οργάνωση του αγώνα την επόμενη μέρα. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αποτελέσουν πρόσθετο κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ.

(Το κείμενο είναι από τον «Ριζοσπάστη», 902.gr και οι φωτογραφίες από βίντεο του «Enikos»).