Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ενέκριναν τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος από το Κίεβο

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάφλεξη βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς μια σειρά χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ εγκρίνουν την χρήση ΝΑΤΟικών όπλων από το Κίεβο για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Λίγες ώρες μετά το σχετικό δημοσίευμα του Politico, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε το αίτημα σε μία κίνηση που ενισχύει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Επίσης, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)