Με «πυρηνική απάντηση» απειλεί η Μόσχα αν σταλούν F-16 στο ουκρανικό μέτωπο
Τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα και την αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση Ουκρανών συζητούν, χτες και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου υποστηρίζουν ανοιχτά την κατακόρυφη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα εφόσον υλοποιηθούν τα υπό επεξεργασία ΝΑΤΟικά σχέδια.
Οταν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, θα λάβουν περαιτέρω μέτρα «για να επενδύσουμε στην ασφάλειά μας, να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους εταίρους και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», επισήμανε χτες από την Πράγα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς η άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον.
«Η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται γενναία, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι μεγαλύτερες και αυξάνονται. Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να επικρατήσει – αλλά μόνο με συνεχή, ισχυρή υποστήριξη από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ετσι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, σχεδιάζουμε να βάλουμε την υποστήριξή μας σε πιο σταθερές βάσεις. Με μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης, καθώς και μια πολυετή οικονομική δέσμευση», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στο υπό διαπραγμάτευση Ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία για σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη στρατιωτική στήριξη.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία.
«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά, διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στην Πράγα, πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ.
«Ομως, πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στην Ουκρανία έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει «δυτικά» όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας, καθώς ορισμένες χώρες δεν απαγόρευσαν ποτέ στο Κίεβο να το κάνει, όπως π.χ. η Βρετανία.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει άδεια για χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος και διεξάγονται σχετικές συζητήσεις, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, να τοποθετείται υπέρ.
«Καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, καθώς η Ρωσία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της επίθεσής της, εμείς προσαρμοστήκαμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία
Η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να στείλει στρατιωτικούς «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία «παρά τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων και την κριτική από τη Ρωσία», μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές.
Το Παρίσι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στις 6 Ιούνη.
Οι διπλωμάτες είπαν ότι το Παρίσι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρών που προσφέρουν τέτοια βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, παρόλο που ορισμένοι από τους εταίρους της ΕΕ φοβούνται πως θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία θα στείλει αρχικά περιορισμένο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες μιας αποστολής πριν στείλει αρκετές εκατοντάδες «εκπαιδευτών», δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες.
Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, στη διατήρηση του εξοπλισμού επιχειρησιακής και τεχνικής ικανότητας για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρέχονται από τη «Δύση», είπαν.
Το Παρίσι επίσης θα χρηματοδοτήσει, θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.
«Οι ρυθμίσεις είναι πολύ προχωρημένες και θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές. Την περασμένη βδομάδα είχε αναφερθεί και ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη συμφωνία.
«Στην πράξη, οι λεγόμενοι εκπαιδευτές απαιτούνται για να κατευθύνουν πυραύλους SCALP μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν, σε στόχους», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.
Υπενθύμισε ότι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έκαναν επίσης δηλώσεις για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Πολωνία με αυτόν τον τρόπο «έρχεται πιο κοντά στον στόχο της, δηλαδή να καταλάβει τη Δυτική Ουκρανία», είπε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στη Νορμανδία και στο Παρίσι από τις 5 έως τις 9 Ιούνη και θα έχει συνομιλίες στις 8 Ιούνη με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.
«Προειδοποιήσεις» για πυρηνική απάντηση από τη Μόσχα
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη αποστολή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, εκλαμβάνεται από τη Μόσχα ως «μήνυμα» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ότι «δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία».
«Ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας με τη χρήση – μη στρατηγικών – πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», απείλησε ο Λαβρόφ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ούτε η Ρωσία σκοπεύει να μετακινηθεί από τους γεωπολιτικούς στόχους που θέτει στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε η Μόσχα να λάβει περαιτέρω μέτρα «πυρηνικής αποτροπής», αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία. Υπενθυμίζεται πως το 2018, επί προεδρίας Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει.
Ειδικότερα για τα αεροσκάφη F-16, που ετοιμάζονται να στείλουν μέσα στον χρόνο Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι τα θεωρεί πυρηνική απειλή. Η θέση αυτή μεταφέρθηκε και στις χώρες του ΝΑΤΟ μέσω της διπλωματικής οδού.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία, Βλ. Μπάρμπιν, προειδοποίησε την Κοπεγχάγη για τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δανέζικα όπλα, αλλά και για τα F-16, λέγοντας πως η σύγκρουση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.
«Η Δανία δεν πρέπει να υποτιμά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι η εμφάνιση των F-16 στην Ουκρανία θα θεωρηθεί πυρηνική απειλή. Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα», είπε.
Η Δανία πρωτοστατεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας και μεταξύ άλλων σχεδιάζει να παράσχει στο Κίεβο 19 μαχητικά F-16. Τα πρώτα αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός, Μ. Φρεντέρικσεν, δήλωσε στο TV2 σχετικά με τη χρήση των δανέζικων όπλων για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος: «Παρακαλώ χρησιμοποιήστε τα! Τα έχουμε δωρίσει στην Ουκρανία. Χρησιμοποιήστε τα πέρα από την Ουκρανία, δηλαδή κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων, αρκεί να είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο».
«Τα χτυπήματα με όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας απαιτούν άμεση τεχνική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που η Κοπεγχάγη γνωρίζει καλά. Ωστόσο, η Δανία φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να δώσει λευκή επιταγή στο Κίεβο για να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», απείλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Κοπεγχάγη.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνευτικής διάσκεψης» με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να διοργανώσει η Κίνα, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο πρακτορείο RIA.
Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η διοργάνωση μιας τέτοιας διάσκεψης θα αποτελούσε συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.
«Συμμεριζόμαστε τη θέση (της Κίνας) ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», επισήμανε.
Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν «ειρηνευτικές» συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η «Δύση» να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία.
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη της Παρασκευής 31 Μαΐου 2024