Υπεύθυνη είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης του ΥΠΠΟ για το κιτς σόου με τις χλαμύδες στην Ακρόπολη!

Ανακοίνωση για το κιτς σόου που έκανε τον γύρο του διαδικτύου με τους χλαμυδοφόρους που παρίσταναν στα αρχαία αγάλματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ευθύνη χρεώνεται στην ηγεσία του υπουργείου, η οποία, όπως αναφέρεται, έχει μιλήσει ανοιχτά για το σχέδιο η φύλαξη να ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι, και ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια μεθόδευσης δυσφήμισης των υπηρεσιών του υπουργείου και των εργαζομένων του, ώστε «να έρθει ως ώριμο φρούτο» η συγκεκριμένη ανάθεση. 

Το Σωματείο, ως εκ τούτου, καλεί τους εργαζομένους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες, που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει δημιουργήσει αυτή την αφόρητη για τους εργαζόμενους, τα μνημεία και τα μουσεία κατάσταση», αλλά και «να δυναμώσουν τώρα τον αγώνα για πλήρη στελέχωση του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της χρηματοδότησης, ενάντια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ σε ιδιώτες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Αμείλικτες είναι οι φωτογραφίες που κάνουν τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου και απεικονίζουν άτομα ντυμένα με χλαμύδες να παριστάνουν αρχαία αγάλματα και να φωτογραφίζονται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πλάι στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Το κακόγουστο αυτό σόου έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης 100 Ινδών επιχειρηματιών, με τη συνοδεία των “διασκεδαστών” τους, το Σάββατο στις 27/4.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, που προσβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την καθιστά ντεκόρ για φωτογραφίσεις και καπρίτσια, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τηρεί σιγήν ιχθύος. Την ίδια ώρα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών δηλώνει, ότι ανάμεσα σε πολυμελείς ομάδες επισκεπτών “εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της υπηρεσίας”, σπεύδοντας να επιρρίψει ευθύνες στο λιγοστό προσωπικό των αρχαιοφυλάκων, διατάσσοντας Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Το έργο χιλιοπαιγμένο… 

Η ευθύνη χρεώνεται στην ηγεσία ΥΠΠΟ!

Την ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, καθώς μόλις λίγες εβδομάδες πριν, νομοθέτησε τις πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, σε ώρες εκτός ωραρίου, με το αντίτιμο των 5.000 ευρώ! Ένα νομοσχέδιο απευθυνόμενο στην ελίτ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα οτι τα μνημεία διατίθενται για την ικανοποίηση των ορέξεων του κάθε επιχειρηματία πληρώνοντας το υψηλό αντίτιμο.

Την ευθύνη έχει διαχρονικά το ΥΠΠΟ για την εμπορευματοποίηση των μνημείων, τις παραχωρήσεις των αρχαιολογικών χώρων σε επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες, προκειμένου να διεξάγουν φωτογραφίσεις, επιδείξεις μόδας και γκαλά με φόντο τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ο οποίος λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία σε αυτές.  

Την ευθύνη έχει το ΥΠΠΟ, γιατί έχει μετατρέψει τους χώρους και ειδικά τον βράχο της Ακρόπολης σε «καρμανιόλα» για τους ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς και πολλά εργατικά ατυχήματα.

Την ευθύνη έχουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ, καθώς η μια παίρνοντας τη σκυτάλη από την άλλη, συνέχισαν την πολιτική τραγικής υποχρηματοδότησης, αποσκοπώντας στην απαξίωση των υπηρεσιών του, και στρώνοντας το έδαφος στους ιδιώτες.

Την ευθύνη έχει το ΥΠΠΟ που οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία έχουν ερημώσει από μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων –και δη φυλακτικό– και ήδη η υπουργός Πολιτισμού έχει ξεκαθαρίσει, ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ για το επόμενο διάστημα είναι να αποσυρθεί από την ευθύνη της φύλαξης και να ανατεθεί αυτή σε εταιρείες σεκιούριτι.

Περιστατικά σαν αυτό που εκτυλίχθηκε στην Ακρόπολη με τους μασκαρεμένους, όπως και η πρόσφατη κλοπή καλωδίων από Βυζαντινό Μουσείο, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, δεν είναι καθόλου τυχαία!

Πραγματοποιείται μια μεθοδευμένη προσπάθεια δυσφήμισης των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΥΠΠΟ και των υπαλλήλων του (ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, και μόνιμων) και μάλιστα με την αρωγή “εκπροσώπων των εργαζομένων” (βλ. Γ. Τσακοπιάκο – Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο οποίος συνόδευε τους Ινδούς επιχειρηματίες – με ποια άραγε ιδιότητα;), προκειμένου η ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι να έρθει ως ώριμο φρούτο.

Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν!

Η σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των κομμάτων που στηρίζουν δεν μπορεί να κρυφτεί!

Οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι φύλακές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την  πλάτη στις δυνάμεις εκείνες, που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει δημιουργήσει αυτή την αφόρητη για τους εργαζομένους, τα μνημεία και τα μουσεία κατάσταση.

Όλοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας, θα πρέπει να δυναμώσουν τώρα τον αγώνα για πλήρη στελέχωση του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της χρηματοδότησης, ενάντια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ σε ιδιώτες!».