Συγκεντρώσεις σωματείων για την απεργία της 1ης Μάη στο Νότιο Αιγαίο

Μαζικά και αγωνιστικά θα τιμήσουν και φέτος την απεργία της 1ης Μάη, σωματεία με συγκεντρώσεις σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη σε συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Φηρών καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι:

“…Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, να εργαζόμαστε σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Ο χορός των εκατομμυρίων στον τουρισμό καλά κρατεί και εμείς βλέπουμε προκλητικά να νοικιάζουν δωμάτια με ημερήσια τιμή που ξεπερνά τους μισθούς μας και ταυτόχρονα να κλαψουρίζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό! Μάλιστα ενώ ήδη πολλά ξενοδοχεία είναι γεμάτα ή με μεγάλες πληρότητες, δεν έχει προσληφθεί ακόμα όλο το προσωπικό! Η μάχη ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος είναι αυτή που δικαιώνει και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς.

Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Φτάνει πια με τη λογική του συμβιβασμού, των μειωμένων απαιτήσεων και της «εργασιακής ειρήνης» που ακολουθεί χρόνια τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ, παραδίδοντας το 8ωρο και το 5ημερο τα συνεχόμενα ρεπό, με αντάλλαγμα αυξήσεις – ψίχουλα.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας με μεγαλύτερες απαιτήσεις! Κάτω από την πίεση των δικών μας αγώνων πετύχαμε ότι θετικό υπάρχει μέσα στις συμβάσεις μας. Με την αποφασιστική διεκδίκηση των ίδιων των εργαζομένων, με οργάνωση και συλλογικότητα μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργασιακή ζούγκλα.

Απαιτούμε:

Να υπογραφεί νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τον επισιτισμό και Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία. Κυρίως όμως να εφαρμοστούν και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με ρήτρα αναπροσαρμογής βάσει του πληθωρισμού. Διασφάλιση 5ημερου – 7ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια.
Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων. Αύξηση του ταμείου ανεργίας και επαναφορά για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Να επιστρέψουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλες οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012 όπως οι καμαριέρες, οι μάγειρες.
Να επανέλθει το Εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία, με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα στα ξενοδοχεία.

Κάλεσμα στην ίδια συγκέντρωση κάνει και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέροντας τα εξής:

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/ Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν ο λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απαξιώνει τα συνδικάτα της εκπαίδευσης, αρνείται τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, νομοθετεί αιφνιδιαστικά, και καταφεύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους/τις εργαζόμενους/ες του Δημόσιου Τομέα, οδηγώντας τους στη φτωχοποίηση. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καλούμε όλες και όλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να βάλουμε τέλος στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων σταματώντας τις πολιτικές αυτές. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, 20%
  • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συν 3000 για κάθε επιπλέον παιδί.
  • Πλήρης σύνταξη στα 60 με 30 έτη υπηρεσίας. Επίσπευση της απόδοσης των συντάξεων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Κατάργηση όλης της αντεργατικής νομοθεσίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Σύρος

Στην Σύρο στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 πμ , στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επισημαίνοντας με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους τα εξής:

Όλοι οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, απαντάμε στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντάμε στην σταθερή και εντεινόμενη φτωχοποίησή μας. Απαντάμε στον βομβαρδισμό αντεργατικών μέτρων, από την επαναφορά του 6ήμερου και το13ωρο, μέχρι την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απαντάμε στον κυβερνητικό αυταρχισμό με την βιομηχανία δικαστικών διώξεων για το δικαίωμα στην απεργία ( εφαρμογή νόμου 4808– νόμος «Χατζηδάκη») και την ψευδεπίγραφη αντιδραστική «αξιολόγηση». Απαντάμε, στα κρατικά εγκλήματα όπως των Τεμπών, απαντάμε στην πολιτική που θέλει την ζωή και τα δικαιώματά μας «καύσιμα» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Απαντάμε ακόμα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού στην Γάζα, στεκόμαστε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Με την μαζική μας συμμετοχή στην Απεργία της Πρωτομαγιάς, απαντάμε και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ενότητα των εργαζομένων.

Η οικονομική κατάσταση των υπαλλήλων στο δημόσιο, είναι η χειρότερη της εικοσαετίας με βάση τα επίσημα στατιστικά, όμως η κοροϊδία με τα ψίχουλα των δήθεν αυξήσεων συνεχίζεται.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

οργανώνουμε τον διεκδικητικό μας αγώνα, όλοι μαζί, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας για:

Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12000€ με 3000€ προσαύξηση για κάθε παιδί.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων επιστημονικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες που έχουν αυξανόμενες και διαρκείς ανάγκες.

Εξομοίωση αποζημιώσεων και επιδομάτων με τις ελεγκτικές υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα. Χορήγηση ελεγκτικού επιδόματος σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις υποστηρικτικές δομές, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς μη χορήγησης αποζημίωσης για ελέγχους σε υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ικανοποίηση του αιτήματος με υπογραφή ΣΣΕ.

Αύξηση και επέκταση του επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών.

Υλοποίηση της ρύθμισης παροχής χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη σίτισης και στέγασης υπαλλήλων παραμεθόριων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του.

Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία. Χορήγηση πάγιων οδοιπορικών για τις εντός έδρας κινήσεις.

Εφαρμογή της νομικής κάλυψης σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, με προπληρωμή δικηγόρου επιλογής τους.

Ρύθμιση για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων και της κάλυψης των αναγκών σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.

Να σταματήσουν οι αναθέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας.

Όχι στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις! Καμία στήριξη στο κράτος – δολοφόνο! Να εφαρμοστεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.