Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Ρ: Κάτω τα χέρια από τον συνάδελφο του Νοσοκομείου-Όχι στο 20ευρω χαράτσι

Με δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου καταγγέλλει την στάση της Διοίκησης για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και απόλυση συναδέλφου, επειδή ανάρτησε ανακοίνωση προς ενημέρωση του κοινού για κυβερνητική εγκύκλιο, που καθιερώνει χαράτσι 20 ευρώ για την είσοδο σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας των μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας!

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Αρχές Μαρτίου στα νοσοκομεία όλης της χώρας εστάλη εγκύκλιος (που αφορά διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4715/2020), η οποία καθιερώνει την είσπραξη αμοιβής στους μη μόνιμους κατοίκους Ελλάδος (πλην των κατόχων Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του άρθρου 33 ν.4368/2016) της τάξης των 20 ευρώ για την είσοδο σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας συμπεριλαμβανομένης και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (η οποία είναι ανεξάρτητη και δεν συμπεριλαμβάνει τυχόν πρόσθετες παροχές – εξετάσεις κλπ., οι οποίες ούτως ή άλλως κοστολογούνται και εισπράττονται).
Το θέμα έλαβε διαστάσεις όταν συνάδελφος του Γραφείου Γραμματειακής Υποστήριξης των Επειγόντων Περιστατικών έλαβε την πρωτοβουλία να αναρτήσει ανακοίνωση προς ενημέρωση του κοινού.

Μετά τη δημοσιοποίηση που έλαβε το θέμα η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να κινηθεί κατά του συναδέλφου με Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που έχει συνάψει με το Νοσοκομείο.
Παράλειψη θα αποτελούσε να μην αναφερθεί πως ο εν λόγω συνάδελφος εργάζεται στο νοσοκομείο με βασικό μισθολόγιο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας 55 – 67 ετών.

Ευλόγως, λοιπόν, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ισχύει ή δεν ισχύει η εγκύκλιος που ορίζει τα προαναφερθέντα;
  2. Η διεύθυνση του γραφείου κίνησης του νοσοκομείου ενημέρωσε αρμοδίως για την εφαρμογή της εγκυκλίου και με ποιον τρόπο;
  3. Η ανακοίνωση ήταν αναρτημένη στην ελληνική γλώσσα δέκα ημέρες, γιατί η διεύθυνση του γραφείου κίνησης επέτρεψε την παρέλευση τόσων ημερών;
  4. Ο εν λόγω συνάδελφος πράττοντας ευσυνειδήτως και με επαγγελματισμό μετά την δημοσίευση της εγκυκλίου απέστειλε υπηρεσιακό e-mail στη προϊστάμενη αρχή με μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της εγκυκλίου και τον τρόπο αναγνώρισης των ευάλωτων ομάδων που εξαιρούνται από την είσπραξη αμοιβής (π.χ. έγκυες κλπ). Γιατί δεν έλαβε απάντηση μέχρι και σήμερα ενώ έχει παρέλθει ένας ολόκληρος μήνας από την διατύπωση των ερωτημάτων του και την εφαρμογή της εγκυκλίου;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η δίωξη ενάντια στον συνάδελφο είναι εκδικητική και υποκριτική! Για ακόμη μια φορά ένας απλός υπάλληλος γίνεται εξιλαστήριο θύμα και βορά, ώστε να μη θιχτούν οι ενέργειες του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που οδεύει το σύστημα υγείας προς την πλήρη εξαθλίωση με μόνο στόχο την ιδιωτικοποίησή του και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κεφαλαιούχων.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ελπίδα Παπαθανασίου

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αριστείδης Καΐκης”