Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής – Θέλουμε πρόληψη και μέριμνα!

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (χθες 21 Μαρτίου) αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν και στο νησί της Ρόδου και θέτει επιτακτικά την ανάγκη μέτρων πρόληψης και μέριμνας από τους αρμόδιους.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου αναφέρει:

“Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής θέλει να φέρει στο προσκήνιο μια συνολική εικόνα των ζητημάτων γύρω από αυτά.

Σήμερα στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός μίας έκτασης ως δασικής έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με τους Δασικούς Χάρτες, τους «αβέρτα» αποχαρακτηρισμούς, τις περιοχές ΝΑΤURA, την (προκλητικότατη) «υιοθέτηση» δασών, έχουν αλλάξει στη νομοθεσία και δυστυχώς στη συνείδηση μας τον ίδιο το χαρακτήρα του δάσους.

Η χρήση γης έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, σε κάτι που το αγοράζεις, το νοικιάζεις, το αλλάζεις, και φυσικά το καταστρέφεις, βλέπε τις τεράστιες -νόμιμες!!- επεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό καθώς, είναι πολιτική που επιβάλλεται και από την Ε.Ε. με την πρόφαση μιας «πράσινης» ανάπτυξης.

Για εμάς πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη για το δάσος, την πανίδα και τη χλωρίδα του, με κατεύθυνση την διατήρηση της ισορροπίας και του φυσικού περιβάλλοντος, ένα δάσος ελεύθερο δημόσιο και προσβάσιμο! Όπως φυσικά θα έπρεπε να είναι κάθε φυσικό κοινωνικό αγαθό, βλέποντας και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη απόσταση από τον αιγιαλό και την παραλία.

Για εμάς το δάσος περιλαμβάνει την μέριμνα της πολιτείας γι’ αυτό, την προστασία του, σε συνδυασμό με την προστασία των κοινοτήτων, την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, με πρόληψη πυρκαγιών, πλημμύρας, μέτρα για τη ζωή που εξαρτάται από το δάσος, σύμφωνα με την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία και τεχνολογία που υπάρχει σήμερα.

Καλούμε και απαιτούμε για την περιοχή μας και για όλο το νησί μας άμεσα την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, σύγχρονων μέσων, πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε μόνιμα να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που τόσο έχουν ήδη πληγεί.

Μπροστά στην αντιπυρική περίοδο που πλησιάζει δε θέλουμε να χρειαστεί να δούμε κανέναν να παλεύει με τις φλόγες, όχι άλλο δέντρο καμένο, όχι άλλο ζώο φοβισμένο.

Δε θέλουμε άλλες δικαιολογίες από Δήμο, Περιφέρεια και κράτος.

Θέλουμε πρόληψη και μέριμνα!

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ. του «Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής»

Ο πρόεδρος: Κωνσταντίνος Θωμάτος

Η γεν. γραμματέας: Αρμονία Διακολαμπριανού”