Άρθρο του Β. Φιλίππου για την μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη

Ο Βασίλης Φιλίππου, Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου απέστειλε το ακόλουθο άρθρο με αφορμή την μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Τα σωματεία των εργαζομένων της Ρόδου, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι αγρότες, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τον ένα χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.Μια μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συναντήθηκε με τους μαθητές και τους φοιητές και ενώθηκαν σε ένα συγκλονιστικό μαζικό συλλαλητήριο, προς το κέντρο της πόλης, όπου συνάντησαν το μπλόκο των αγροτών.Τα καλέσματα για “βουβή διαμαρτυρία” ξεπεράστηκαν από τη ζωή και νίκησε η φωνή του αγώνα.

Η απαίτηση να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και οι αιτίες που το γέννησαν, ενώθηκε με την απαίτηση των εργαζομένων ότι δεν πάει άλλο με τους μισθούς πείνας, με την ακρίβεια, με τα εξαντλητικά ωράρια, με το να παίζουμε την ζωή μας κορώνα-γράμματα λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Ενώθηκαν επίσης με την απαίτηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, γονείς) να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να δοθεί χρηματοδότηση στα σχολεία αλλά και με τις διεκδικήσεις των αγροτών για να μπορέσουν μείνουν στη γη τους και να παράγουν.

Με άλλα λόγια καταδικάστηκε η πολιτική που γεννά και τα Τέμπη και τη φτώχεια και την κατάσταση που ζούμε σήμερα συνολικά.Το σύνθημα “ή τα Κέρδη τους ή οι Ζωές μας” που γεννήθηκε στις συγκλονιστικές διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη και που ήταν χθες γραμμένο σε πολλά πανό σωματείων, συνοψίζει πολύ εύστοχα το δίλημμα που πιο καθαρά σήμερα βλέπει περισσότερος κόσμος και γι αυτό αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο την κυρίαρχη πολιτική.

Οι διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού εκφράστηκαν με τη συμμετοχή σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε πάνω από 75 πόλεις με αποφάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη Ρόδο πήραν αποφάσεις το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, πολλά σωματεία του δημόσιου τομέα, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, τα σωματεία συνταξιούχων, η συντονιστική επιτροπή των μαθητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου, η συντονιστική επιτροπή των αγροτών.

Απόφαση για απεργία αρνήθηκε να πάρει η ηγεσία του ΕΚΡ και δεν συμμετείχε και στην απεργιακή συγκέντρωση, συντασσόμενη με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο ο κόσμος της περιοχής μίλησε. Το απεργιακό συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα περάσει η συγκάλυψη, θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση, μπορούμε με αισιοδοξία να οργανώσουμε των αγώνα του επόμενου διαστήματος, αποκτώντας μεγάλη πείρα από μάχες σαν και αυτές, βάζοντας μπροστά τον επόμενο σταθμό μεγαλύτερης κλιμάκωσης του αγώνα που είναι η απεργία στις 17 Απρίλη. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε !!

Βασίλης Φιλίππου
Γραμματέας Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου