Αμετακίνητοι στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Ρόδου

«Αμετακίνητοι» δηλώνουν οι αγρότες της Ρόδου και συνεχίζουν την κινητοποίηση με τα 45 συνολικά τρακτέρ να βρίσκονται παραταγμένα, στην Πλατεία Δημαρχείου.

Μιλώντας στην ‘δημοκρατική’ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής κ. Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε πως οι συνάδελφοί του από όλο το νησί, τάσσονται στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, συν τα τοπικά προβλήματα όπως το ζήτημα με τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειες, τα ελάφια, λόγω υπερπληθυσμού.

«Παραμένουμε στο Δημαρχείο και συνεχίζουμε την κινητοποίηση με παραταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά οχήματα, μέχρι να μας δώσουν οριστικές λύσεις. Τα προβλήματά μας είναι πάρα πολλά κι εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Αυτή τη στιγμή καταστρεφόμαστε τόσο από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια όσο και από τις κυβερνητικές επιλογές που δεν δίνουν, ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας και δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευαισθησία τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομίας της χώρας μας. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενώ είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους συναδέλφους μας από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σκύψουμε το κεφάλι. Ευχόμαστε να δοθούν οριστικές λύσεις και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, που όμως θέλουμε να είναι παραγωγικές και όχι καταστροφικές όπως είναι τώρα».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να δηλώσουν την απόλυτη ικανοποίησή τους μέχρι να βρεθεί λύση:
«Μία απόφαση που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο, ασφαλώς και είναι σημαντική αφού αναγνωρίζουν την διάσταση του προβλήματός μας. Θα αποτελέσει έτσι, έναν μοχλό πίεσης προς τους αρμοδίους και την κυβέρνηση, για να καταλάβουν ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί 15 ολόκληρα χρόνια. Φτάνει πια! Οι καλλιέργειές μας καταστρέφονται συστηματικά εδώ και χρόνια, ενώ προκαλούνται πάρα πολλά ατυχήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά…».

Όπως ανέφερε, η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές είναι πολύ ανησυχητική πλέον, αφού τα ελάφια, αναγκάστηκαν να μετατοπίζονται στις γύρω περιοχές για να βρουν τροφή.

Ο κ. Σαββίδης πάντως, είπε ότι ο πληθυσμός των ελαφιών είναι πολυπληθέστερος και όχι 6.500 όπως αναφέρθηκε στην σχετική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής -Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) που ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Θυμίζουμε πως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα που κύλησε χωρίς προβλήματα οι αγρότες όλης της χώρας, θεωρούν πως έστειλαν το μήνυμά τους, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι και θεωρούν πως αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση δεν αρκούν για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές.

Τα ζητήματα των αγροτών

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητούν η τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά.

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Θεωρούν πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Τέλος, αναφέρουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα «τέλος» στα αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

*Αναδημοσίευση από Δημοκρατική