«Εις τάξιν απάρσεως» για την Ερυθρά. Αρθρο του Γ. Ντουνιαδάκη

Πάνω από μια ντουζίνα σημαίες κρατών προμηθεύτηκε η Φ/Γ «Ύδρα» παραμονές του απόπλου της για την Ερυθρά Θάλασσα. Τόσες είναι οι χώρες που βρέχουν οι ξένες θάλασσες που την στέλνει η κυβέρνηση, με τις ευλογίες άλλων αστικών κομμάτων! Διαφορετικές απ’ το συνηθισμένο χώρες. Στοίβα οι χάρτες για τα νέα άγνωστα νερά, καθώς τα πλοία του ΠΝ είναι ταγμένα να ταξιδεύουν στα γαλάζια νερά των νησιών του Αιγαίου και του Ιόνιου προστατεύοντας σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα! Πολλές οι ανάγκες που πρέπει να καλύψει το πλοίο προ απόπλου, ενισχύοντας αφενός την ενεργητική και ιδιαίτερα την παθητική ασφάλεια του σκάφους και αφετέρου άλλες ακόμα πιο …πρωτόγνωρες (!) ανάγκες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Εμείς οι παλιότεροι ούτε που έχουμε ξανακούσει γι’ αυτές τις τελευταίες, στα χρόνια μας ως ε.ε. και ε.α. στελέχη.

Η φρεγάτα και το πλήρωμά της δεν έχει μόνο να προστατευτεί από τους πυραύλους των Χούθι, αλλά και από την κυβερνητική πολιτική! Η κυβέρνηση επιμένει για την πραγματοποίηση της αποστολής παρά τις πάμπολλες αντιδράσεις. Ακολουθεί το δόγμα της πολιτικής της, που εκφράστηκε από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, 2019, προς τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Δεν ντράπηκε να δηλώσει, ως άλλος Κανελλόπουλος με το «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, ότι «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες (…) και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»! Τη γεωγραφική έκταση των προθέσεων της κυβέρνησης άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον περασμένο Αύγουστο σε φαινομενικά αδιάφορο χρόνο (25/8/2023). «Στην άμυνα (…) η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς». Το ανέφερε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Times of India»! Αυτές λοιπόν είναι οι προθέσεις τους, έχοντας να κάνουν με πλοία 40 ετών, φανταστείτε με τις «BELHARA»! Δέχονται να «ματώσουν» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο στον Ινδικό, που πρόκειται ίσως να φθάσει το «ΥΔΡΑ», αλλά ακόμα πιο πέρα, ακόμη και στον Ειρηνικό!

Το πλήρωμα της φρεγάτας και του ΠΝ γενικότερα δεν σημαίνει ότι αποδέχονται τη σκοπιμότητα του ταξιδιού – πολεμική επιχείρηση! Σπρωγμένοι από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική γενικότερα, τις ανεπαρκείς αποδοχές, αλλά και σε σχέση με το ΠΝ με τους εξουθενωτικής διάρκειας αλλεπάλληλους πλόες για συνεκπαιδεύσεις και ευρωατλαντικές επιχειρήσεις, όσοι είχαν εναλλακτικές λύσεις για τη ζωή τους, «έριξαν» από μια παραίτηση. Οσοι δεν είχαν άλλες εναλλακτικές, έμειναν, πλην όμως δεν έμειναν γιατί στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ!

Με τις πολεμικές αποστολές που πάνε μαζί με το «μάτωμα» των στελεχών, συμφωνούν τα κόμματα που ορκίζονται σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Το ΚΚΕ αντιτίθεται πλήρως σε όλες τις αποστολές για τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τις ιμπεριαλιστικές! Τελικά οι οικογένειες του πληρώματος του «ΥΔΡΑ», που μένουν πίσω, θα πάρουν εφάπαξ 1.500 ευρώ για να τα καταναλώσουν άραγε μαζί με τα στελέχη ή …«ο μη γένοιτο»;

Η κυβέρνηση μάλιστα τα δίνει όλα! Εκτός από τις φρεγάτες που στέλνει, διαθέτει επίσης αφενός το στρατηγείο στη Λάρισα (εγκαταστάσεις και επιτελείς), αφετέρου τον επιχειρησιακό διοικητή της επιχείρησης ανώτατου βαθμού. Εχει ήδη ληφθεί η σχετική απόφαση από την ΕΕ, που προβλέπει συνεργασία με την αντίστοιχη επιχείρηση που διεξάγεται υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού Στρατού και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε το θέατρο επιχειρήσεων για τις «ΑΣΠΙΔΕΣ» που περιλαμβάνει: «Τα Στενά του Baabal-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο». Ετσι δικαιολογείται επομένως και ο αριθμός σημαιών πέρα από τον «φόρτο» του πλοίου…

Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα «Υδρα»!

Κανείς στρατιωτικός σε ξένα νερά, στεριά ή αέρα!