Η ΔΑΣ- ΟΤΑ Ρόδου για την “υιοθεσία” πάρκων από ξενοδόχους του νησιού

«Λύση είναι μόνο οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να παρέχονται σωστές υπηρεσίες» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ – ΟΤΑ Ρόδου, σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοιχτεί, για το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης στις δομές του Δήμου Ρόδου, αλλά και σχετικά με την πρόθεση ξενοδόχων του νησιού, να “υιοθετήσουν” κάποια από τα πάρκα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΑΣ – ΟΤΑ Ρόδου:

Ενημερωθήκαμε μέσω του έντυπου τύπου πως σε συνέντευξη του εντεταλμένου συμβούλου Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης και του Αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας έγιναν κάποιες δηλώσεις σχετικά με την Υπηρεσία Πρασίνου. Ειπώθηκε πως “υπάρχει όρεξη και όραμα και από τους υπηρεσιακούς που υπάρχουν, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτό κάποιες φορές” και πως το μεγάλο πρόβλημα οφείλεται στην υποστελέχωσή της.

Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο αυτής της υπηρεσίας, αλλά γενικότερα σε όλες τις δ/νσεις και δομές του Δήμου μας, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επί χρόνια συμβασιούχων (ΕΣΠΑ, Covid-19 κλπ) προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και να παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι δημότες.

Το παράδοξο όμως είναι πως κατά τη συνέντευξη δηλώθηκε πως η δημοτική αρχή συζητάει με τους ξενοδόχους του νησιού ώστε να “υιοθετήσουν” κάποια από τα πάρκα και να βοηθήσουν έτσι το δήμο. Να ενημερώσουμε λοιπόν τη νέα δημοτική αρχή, πως αυτή η λύση, της “υιοθεσίας” των πάρκων, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως και οι περιβόητες βουκαμβίλιες από παλαιότερη. Πού οδήγησε; Στην εγκατάλειψη του πρασίνου και στην παραπέρα αποδυνάμωση της υπηρεσίας.

Τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες με παρτέρια, οι δεντροστοιχίες και γενικά όλο το πράσινο που βρίσκεται διάσπαρτο σε όλη την πόλη και το νησί, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Γιατί είναι υποχρέωση του Δήμου να τα συντηρεί και δικαίωμα του κάθε δημότη να του παρέχεται ένας χώρος ελεύθερος (για περπάτημα, αναψυχή κ.λπ.), ο οποίος βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής του. 

Λύση δεν είναι η υιοθεσία ή ο εθελοντισμός. Λύση δεν είναι ούτε οι εργολαβίες γιατί είναι ακριβές για όλους τους δημότες. Λύση είναι μόνο οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να παρέχονται σωστές υπηρεσίες.