Νέα συλλαλητήρια σήμερα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με νέα συλλαλητήρια διατρανώνεται σήμερα η απαίτηση να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντίθεση στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, η διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών, όπως εκφράζουν μέσα από μαζικές διαδικασίες φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς. Καταδικάζοντας παράλληλα την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, να συκοφαντήσει αυτόν τον αγώνα που εδώ και τέσσερις βδομάδες δυναμώνει και διευρύνεται.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Για μία ακόμα φορά στο πλευρό των φοιτητών διαδηλώνουν οι μαθητές, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να καλεί σε συμμετοχή για «Παιδεία αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα».

Εκπαιδευτικά σωματεία συνεχίζουν να δίνουν το «παρών», με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να έχουν κηρύξει για σήμερα στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. Με στάσεις εργασίας από την ίδια ώρα συμμετέχει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. 

Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και νέο συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ. στην Καμάρα, συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στο ΑΠΘ, με στάση εργασίας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων, οι μαθητές, οι γονείς, εργατικά σωματεία. Παράλληλα οι φοιτητές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) καλεί σε συμμετοχή με εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. – 3 μ.μ.) στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει επίσης την εισαγγελική έρευνα και τις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς, απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί επιπλέον για σήμερα, στην Πάτρα, στις 12 μ., στην πλατεία Γεωργίου, στα Γιάννεναστη Σάμο στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καρλοβάσου, στην Ικαρία στις 12 μ., στις πλατείες Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών, στη Χίο στις 12 μ., στην είσοδο του Πανεπιστημίου και σε άλλες πόλεις της χώρας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ – ΜΕΛΗ ΔΕΠ: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (VIDEO – ΦΩΤΟ)

«Το δίκιο θα νικήσει. Οι φοιτητές κάνουμε ένα δίκαιο αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό τον αγώνα να τον συνεχίσουμε μέχρι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο», δηλώνουν οι φοιτητές, απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που επιστρατεύει, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, όλα τα αντιλαϊκά εργαλεία, για να τρομοκρατήσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργαζόμενοι Πανεπιστημίων και μέλη ΔΕΠ, τονίστηκε ότι ο «τίμιος και δίκαιος» αγώνας που δίνουν συνεχίζεται, όπως επαναβεβαίωσαν οι αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και το πρόγραμμα δράσης, με συνέχιση των καταλήψεων και κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη. 

«Δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη εδώ και τέσσερις εβδομάδες, για τις σπουδές, για τα πτυχία, για το μέλλον, για την ίδια μας τη ζωή», σημείωσε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ. «Απαιτούμε να έχουμε ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο το οποίο θα μας παρέχει πτυχία με αξία, ώστε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια και προχωρά περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την υποβάθμιση του σημερινού δημόσιου πανεπιστημίου. Για εμάς, αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει και προωθεί την πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στις σπουδές μας», σημείωσε.

«Δεν θα ανεχτούμε την αδικία που γίνεται νόμος με την κατάργηση του όποιου ενιαίου τρόπου υπήρχε για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, που για τους πολλούς θα σημαίνει πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις, εμπόδια, ΕΒΕ και για κάποιους άλλους θα υπάρχει “Ελάχιστη Βάση Πληρωμής” και θα έχουν πτυχία ισάξια με αυτά που κοπιάζουμε εμείς να αποκτήσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ανεχτούμε τη διάλυση της αξίας των πτυχίων μας και τη μετατροπή τους σε απλά χαρτιά στο πλαίσιο της διεύρυνσης του μεγάλου παζαριού πτυχίων και πανάκριβων πιστοποιήσεων που, στο ήδη μεγάλο πλήθος πτυχίων και τμημάτων πολλών κατηγοριών, θα συμπιέζουν όλα τα δικαιώματα προς τα κάτω».

Με αισιοδοξία μαζί με τους πολλούς

«Αισιόδοξα λέμε ότι έχουμε την πρώτη μας νίκη και αυτό το μήνυμα έχει διαπεράσει μαζικά δεκάδες αμφιθέατρα σε όλη τη χώρα, που γέμισαν από φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις και μαχητικά καταλήξαμε στο εξής: Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αυτό το νομοσχέδιο επρόκειτο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Γενάρη. Τελευταία μέρα του Γενάρη και ακόμα το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση», σημείωσε ο Αγγ. Θωμόπουλος και κάλεσε εκ μέρους των Συλλόγων την κυβέρνηση: «Να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών, την συντριπτική πλειοψηφία που μέσα από αυτές τις διαδηλώσεις, αυτές τις συνελεύσεις με την πρωτόγνωρη συμμετοχή, έχει απορρίψει το νομοσχέδιο. Ας δει και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των φοιτητών δεν αποδέχεται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κυριολεκτικά, δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει μιλήσει! Και όχι μόνο των φοιτητών, αλλά των μαθητών και των εργαζομένων που στέκονται στο πλευρό μας.

Την καλούμε να μην καταθέσει το νομοσχέδιο. Να σταματήσει να συκοφαντεί τον αγώνα μας. Να μας παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός έως και εγκληματίες επειδή διεκδικήσαμε δωρεάν παιδεία, επειδή διεκδικούμε το μέλλον μας».

«Αφού η κυβέρνηση δεν μας αιφνιδίασε φέρνοντας το νομοσχέδιο μέσα στα Χριστούγεννα, μέσα στην εξεταστική μας, τώρα επιδιώκει με ψέματα, με συκοφαντίες, με εκβιασμούς περί χαμένων εξεταστικών κι άλλα πολλά να μας τρομοκρατήσει και με τον αυταρχισμό και με την καταστολή. Και οι φοιτητικοί σύλλογοι το έχουμε ζήσει», τόνισε, μεταφέροντας την καταγγελία των φοιτητικών συλλόγων για την απαράδεκτη εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει, αλλά και την αποφασιστικότητα που εκφράζουν: «Οι φοιτητές ούτε τρομοκρατηθήκαμε, ούτε θα τρομοκρατηθούμε. Παράνομες δεν είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πραγματοποιούμε όλες αυτές τις εβδομάδες, οι αγώνες και οι διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση ας στείλει αλλού εισαγγελείς, όπως για παράδειγμα να ρίξουν άπλετο φως για το έγκλημα στα Τέμπη που εδώ και τόσον καιρό οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν το δίκιο τους και οι φοιτητές τασσόμαστε στο πλευρό τους ως το τέλος.

Παράνομη είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια όλων των προηγούμενων που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει τίποτα. Που ό,τι είναι κερδοφόρο το κάνει νόμιμο και από την άλλη κλέβει τα όνειρά μας, το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Ο αγώνας μας δεν μπορεί να διωχθεί από κανέναν γιατί είναι αγώνας δίκαιος και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία», επισήμανε. 

Κλείνοντας τόνισε ότι «στο πραγματικό δίλημμα που προκύπτει, στο αν η παιδεία θα είναι καθολικό δικαίωμα ή εμπόρευμα, έχουμε διαλέξει το πρώτο. Και για αυτό οι αγώνες μας είναι μαζικοί: Γιατί βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Γιάννης Βερβεσός από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων αναφέρθηκε στις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις που παίρνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, δείχνοντας πως η πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζόμενων στα ιδρύματα δεν θέλει αυτό το νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και που εκτείνεται πέρα από τα πανεπιστήμια, στα συλλαλητήρια για την Παλαιστίνη, ενάντια στις κατασχέσεις, μαζί με τους εργαζόμενους στις 28 Φλεβάρη για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.

«Να μην κατατεθεί» δηλώνουν εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που από την πρώτη στιγμή δίνει το «παρών» στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές, η πρόεδρος της, Νίκης Χρονοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα, φέρνει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, το οποίο ξέρουμε καλά ότι δεν θα δώσει λύσει στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με μόνιμες προσλήψεις, ούτε θα προβλέπει μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δε θα αντιμετωπίσει το πιο ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουμε, τα παράλληλα καθήκοντα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απολύσεις συναδέλφων μας συμβασιούχων, την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους. Δε θα προβλέπει γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, ούτε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους φοιτητές κι εργαζόμενοι σε γερασμένα και προβληματικά κτίρια. Δεν θα δίνει λύση και διέξοδο στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά για στέγαση, σίτιση, για όλα τα απαραίτητα για τις σπουδές, σπρώχνοντας τους φοιτητές στο μεροκάματο και τις οικογένειές τους σε στερήσεις».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «με το νομοσχέδιο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”η κυβέρνηση επιδιώκει: Να “απελευθερώσει” το κράτος από την υποχρέωση για παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές. Να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να «απελευθερώσει» τους κολεγιάρχες, ώστε να βρίσκουν πελατεία για να πουλήσουν πτυχία. Να βοηθήσει τους εργοδότες να βρίσκουν φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία “μενού”, χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα».

«Ήδη -τόνισε- οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις επιπτώσεις της διαχρονικής πολιτικής ενίσχυσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, απόρροια της οποίας είναι και η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης και το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων».

«Η εκπαίδευση για λίγους – για όσους έχουν να πληρώσουν – ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα, που θα παράγει γνώση προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των λίγων», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε αυτόν τον ρόλο που μπορεί να παίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρθηκε και ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος του Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος, αναδεικνύοντας μια σειρά από σημερινές αντιφάσεις. Υπογράμμισε ότι τη στιγμή που μελετώνται σε ιδρύματα τεχνικές κατασκευής κατοικιών με νέες τεχνολογίες και μικρό κόστος γίνονται κατασχέσεις σπιτιών. Ενώ εξελίσσονται τεχνολογίες στην ενέργεια και στην αγροτική παραγωγή ακριβαίνουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ αναπτύσσονται οι τεχνολογίες των συγκοινωνιών έχουμε «Τέμπη», είπε και παρέθεσε μια σειρά ακόμα παραδείγματα, καταλήγοντας πως οι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συντάσσονται με την δίκιο αγώνα των φοιτητών. Οτι είναι ανάγκη αυτά που παράγει το πανεπιστήμιο στην εκπαίδευση και την έρευνα να γίνουν κοινωνικά αγαθά στη λογική του να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες.