Λαϊκή Συσπείρωση: Έκτρωμα τα φαραωνικά σχέδια στη νέα μαρίνα

Την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Πότσος και ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Μάκος, στα φαραωνικά σχέδια που προχωράει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη στήριξη και της τοπικής διοίκησης στη Ρόδο.

Καθόλου τυχαίο χαρακτήρισε ο Τάκης Πότσος το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (!) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1046/Δ η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Τουρισμού για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου και ότι αυτή η απόφαση θεσμοθετήθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με Δήμαρχο τον κ. Καμπουράκη και Αντιδήμαρχο τον κ. Κολιάδη, σημερινό Δήμαρχο Ρόδου, και με αποχή της αντιπολίτευσης.

Επίσης καυτηρίασε το γεγονός ότι η “ισχυρή και δυνατή εταιρεία” που διαχειρίζεται την νέα μαρίνα δεν αποπληρώνει τα ενοίκια που οφείλει αλλά έχει μπει σε καθεστώς ρύθμισης ενώ ο Δήμος έχει καταβάλλει το ποσό που οφείλει προς το Δημόσιο.

Τις δυσμενείς επιπτώσεις αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Μάκος, από την δημιουργία ενός μεγάλου οικοδομικού τείχους που θα δημιουργηθεί κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, από το λιμάνι μέχρι την Εφορεία με την ανέγερση πύργων 28 και 17 μέτρων, πολυτελών μεζονετών, ξενοδοχείων, εμπορικού κέντρου, υδατοδρόμιου, ελικοδρόμιου. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, τι θα σημάνει για την ήδη προβληματική συγκοινωνιακή κατάσταση της πόλης της Ρόδου και της περιοχής τοπικά, η πρόβλεψη για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 1000 θέσεων!

Η κύρια ένστασή μας, πρόσθεσε ο Βασίλης Μάκος, είναι ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών του ροδιακού λαού είτε πρόκειται για την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, είτε για την πρόσβαση σε φθηνή, σύγχρονη στέγαση που “καίει” τις λαϊκές οικογένειες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους αλλά εξυπηρετεί αποκλειστικά την κερδοφορία των επενδυτών και τις “ανάγκες αναψυχής” λίγων “εκλεκτών τουριστών”. Άλλωστε οι πολυτελείς κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πουληθούν αφορά το γνωστό πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”, με το ελάχιστο επενδυτικό όριο να είναι στα 250.000 ευρώ, που εξασφαλίζει άδεια διαμονής στην ΕΕ αλλά και απόκτησης υπηκοότητας μετά από κάποια χρόνια.