Τ.Ε του ΚΚΕ Ν.Δωδεκανήσου: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος- Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Νότιας Δωδεκανήσου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών πανελλαδικά και απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Σε όλη την Ελλάδα αυτές τις ημέρες οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να παράγουν.

Τα αιτήματα αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές(φωτιές και πλημμύρες), τη μεγάλη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων κ.α.

Για παρόμοια αιτήματα ξεσηκώνονται και οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη όπως στην Γερμανία και την Γαλλία με δεκάδες χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους.

Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην υπόλοιπη Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες της περιοχής μας:

  • δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά
  • είναι αντιμέτωποι με ένα δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, όπως πετρέλαιο 1.70 , διπλασιασμό στις τιμές των λιπασμάτων, πανάκριβους λογαριασμούς στο αρδευτικό νερό κ.α.
  • σε πολλές περιοχές του νησιού οι αγρότες δεν έχουν νερό να ποτίσουν, αφού τα έργα άρδευσης έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες
  • κοροϊδία διαρκείας από την κυβέρνηση για τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειες.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν σήμερα επιτακτικά τα αγροτικά μπλόκα θα ανακουφίσουν και τους αγρότες της Ρόδου. Επομένως έχουν άμεσο συμφέρον να οργανωθούν και να συμμετέχουν στον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα της αγροτιάς.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν οδηγήσει σήμερα τον πρωτογενή τομέα σε τραγική κατάσταση. Όσο και να ισχυρίζεται η ΝΔ, πως δεν ευθύνεται η ίδια, λέγοντας πως τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των πολέμων, η πραγματικότητα την διαψεύδει.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες λέγοντας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Όμως για να δίνεται αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ιδιωτικές κλινικές και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες υπάρχει άφθονος δημοσιονομικός χώρος!

Την ίδια ώρα συκοφαντεί τον αγώνα της αγροτιάς, επιστρατεύοντας τον ύπουλο «κοινωνικό αυτοματισμό», φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες και κρύβει ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες.

Ο αγώνας των αγροτών για την επιβίωσή τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά αφορά όλο το λαό, στο εισόδημά του, στην επάρκεια και την ποιότητα των ειδών διατροφής του.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους.”