Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών: Για τα φαραωνικά σχέδια στη νέα Μαρίνα

Με ανοιχτή επιστολή της προς κάθε πολίτη της Ρόδου η Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών καταγγέλλει τα “φαραωνικά” σχέδια στη νέα Μαρίνα που προωθεί η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση, με καταστροφικές συνέπειες στο τοπίο και στο περιβάλλον της πόλης, με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αφορά στην Τροποποίηση χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Όρων του Τουριστικού Λιμένα Μαρίνα Ρόδου

ΦΕΚ 1046/Δ/31-12-2023

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (!) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1046/Δ η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Τουρισμού για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου.

Η απόφαση αυτή θεσμοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη μεταξύ άλλων και του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με την απόφαση 234/2021, με Δήμαρχο το κ. Καμπουράκη και Αντιδήμαρχο το κ. Κολιάδη σημερινού Δημάρχου Ρόδου, και με αποχή της αντιπολίτευσης.

Προβλέπει για την περιοχή της Μαρίνας Ρόδου, η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τα παλιά σφαγεία έως το Ζέφυρο, εμπορικό πάρκο με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κλπ σε έκταση 20.000 τ.μ.

Υπερπολυτελείς βίλες και επαύλεις σε 11.400τ.μ., πολυώροφες μεζονέτες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, υδατοδρόμιο με σταθμό υποδοχής υδροπλάνων, ελικοδρόμιο με αποκλειστική χρήση της μαρίνας κλπ.

Θεσμοθετείται στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 1 , επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων 28 (!) μέτρα και στα Ο.Τ. 4, 6, 9 και 10 17,00 (!) μέτρα.

Η συνολική εκμετάλλευση – δόμηση προβλέπεται σε 35.445,00τ.μ.

Οι μοναδικοί χρήστες του εσωτερικού δικτύου κυκλοφορίας θα είναι οι ένοικοι και τα οχήματα τροφοδοσίας.

Όλες οι παράπλευρες υποδομές (υποσταθμός της ΔΕΕΔΥΕ, περιφερειακή οδός, εγκαταστάσεις επισκευής πλοίων στο Καναμάτ κλπ) υποτάσσονται στις ανάγκες της Μαρίνας.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι, :

  1. Ποιόν εξυπηρετούν έργα τεραστίων διαστάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου στην περιοχή της Μαρίνας; Εξυπηρετούν τους εργαζόμενους; τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή ή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη;
  2. Μπορεί να υπάρχει λογική με βάση το μέγεθος της πόλης της Ρόδου, τη Μεσαιωνική πόλη και όλες τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον της Μαρίνας, με τα χαμηλά κτήριά τους στην κατασκευή κτηρίων μέσα στην Μαρίνα 28,00 (!) μέτρων ύψους;

Οι κατασκευές αυτές θα «κρύψουν» όλη την υπόλοιπη περιοχή θα βιάσουν τη σημερινή εικόνα και φυσικά το περιβάλλον.

  1. Θα επικαλεστείτε την ανάδειξη της Ρόδου σε «Ριβιέρα»; Αλήθεια για ποιόν;
  2. Θα επικαλεστείτε άγνοια;

Καλούμε τους Μηχανικούς, κάθε καλοπροαίρετο επιστήμονα, εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο να αντιδράσει στα φαραωνικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκουν του κατάλληλους πολιτικούς εκπροσώπους τους, σε κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, στην εφαρμογή της πολιτικής τους ενάντια στα συμφέροντα όλων μας.