Παραπλανητικές ακόμα μια φορά οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόβλημα των ελαφιών

Ως παραπλανητικές, καταγγέλλει η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι οποίες δε δίνουν καμία λύση σήμερα στο πρόβλημα των ελαφιών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:

“Την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κύριο Φιλήμωνα Ζαννετίδη συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κατασκευάσει στο νησί μας, πέντε κλειστά πάρκα για τα ελάφια.

Με αυτές τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση, προσπαθεί ακόμα μια φορά να μας παραπλανήσει, πως δρομολογεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα των ελαφιών.

Θέτουμε δημόσια προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, τα εξής ερωτήματα:

1. Τον Φεβρουάριο του 2021 μετά τη δυναμική κινητοποίηση των αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε πως θα έρθει στη Ρόδο ο υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Αμυράς, για να δοθεί οριστική βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Πράγματι έγινε η επίσκεψη και ανακοινώθηκαν μια σειρά μέτρων, ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία πέντε κλειστών πάρκων. Γιατί η κυβέρνηση τρία χρόνια μετά δεν κατασκεύασε ούτε ένα κλειστό πάρκο;

2. Σήμερα που ανακοινώνεται ξανά από την κυβέρνηση η δημιουργία κλειστών πάρκων , υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους;

3. Στα κλειστά πάρκα θα απαιτηθεί πρόσληψη προσωπικού και χρηματοδότηση για να καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων σε νερό και τροφή. Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη σίτιση των ελαφιών σε αυτές τις περιοχές, ώστε να αποτρέπεται η κάθοδος των ζώων στα πεδινά που προκαλούν τροχαία ατυχήματα και καταστροφές στις καλλιέργειες;

4. Μέχρι την δημιουργία των κλειστών πάρκων τι θα γίνει με τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα και τα τροχαία ατυχήματα;

Γνωρίζουμε καλά πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει καμία λύση, γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα της, ούτε η οδική ασφάλεια ούτε η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Ρόδο. Για αυτό το λόγο δεν διαθέτει δεκάρα τσακιστή για τα συνδυασμένα μέτρα που απαιτούνται για οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των ελαφιών.

Ο μόνος τρόπος για να αναγκασθεί η κυβέρνηση να διαθέσει χρήματα και να δώσει λύση, είναι να πιεστεί από μαζικές κινητοποιήσεις διαρκείας των αγροτών και των κατοίκων των χωριών του νησιού.

Ως επιτροπή αγώνα κατοίκων Νότιας Ρόδου, το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράση για το πρόβλημα των ελαφιών μαζί με άλλους φορείς της περιοχής και του νησιού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλα τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας.”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 19/01/2024