Επιδρομή στην Υεμένη εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοί τους, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για επέκταση της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου έχει εμπλακεί και η ελληνική κυβέρνηση που έχει ανακοινώσει την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Βρετανοί ενέπλεξαν και την Κύπρο.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη, εκτοξεύοντας πάνω από 100 βόμβες και πυραύλους με καθοδήγηση ακριβείας, από πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον Περσικό Κόλπο. Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που βομβάρδισαν την Υεμένη, απογειώθηκαν από την βάση της RAF Akrotiri στη Κύπρο, μετατρέποντας το νησί σε ορμητήριο πολέμου. Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα Typhoon πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο στόχους των Χούθι χρησιμοποιώντας βόμβες Paveway.
Στην επιδρομή συμμετείχαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και το Μπαχρέιν.
Σύμφωνα με τους Χούθι, η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη στόχευσε την αεροπορική βάση αλ-Νταϊλάμι βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, τη Σαναά, την περιοχή του αεροδρομίου της Χοντέιντα, περιοχές στην περιοχή Ζαμπίντ και το στρατόπεδο Κουχλάν ανατολικά της πόλης Σααντά. Χτυπήματα σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Σαάντα και Τάιζ.
Μπάιντεν – Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομή
Την «ικανοποίησή» για τα «επιτυχή» πλήγματα, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιδρομή, ως «αμυντική επιχείρηση»και ισχυρίστηκε ότι έγινε ως «αντίδραση» στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Παράλληλα, προειδοποίησε, πως «δεν θα διστάσει να διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ, χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απαραίτητο», ισχυριζόμενος ότι ήταν «καθήκον» για την προστασία των πλοίων και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί ήταν «αναλογικοί», ενώ άφησε και αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης των βομβαρδισμών, λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου».
Οι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων
Με αντίποινα προειδοποιούν στελέχη των Χούθι τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αναφέροντας ότι τα πλήγματα δεν επέφεραν μεγάλες ζημιές στην στρατιωτική τους υποδομή.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα «μετανιώσουν» που επιτέθηκαν στην Υεμένη, την οποία περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία τους». Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αλ Μπουχάιτι είπε ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έκαναν «λάθος» ξεκινώντας έναν πόλεμο στην Υεμένη.
Έγραψε πως «η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος όταν ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη επειδή δεν έμαθαν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους» και ότι «κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο επιλογές. Είτε να σταθούμε δίπλα στα θύματα της γενοκτονίας είτε να σταθούμε δίπλα στους δράστες της».
Ο Αλί αλ Καχούμ στέλεχος του πολιτικού φορέα των Χούθι «Ανσάρ Αλλάχ», δήλωσε τα εξής: «Η μάχη θα ξεπεράσει τη φαντασία και τις προσδοκίες των Αμερικανών και των Βρετανών. Ο πόλεμος είναι ανοιχτός και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την επιθετικότητά τους και θα πληρώσουν υψηλό τίμημα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης απαντούν στα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένας σκληρός πόλεμος στην Ερυθρά Θάλασσα και στοχεύουμε αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές τοποθεσίες και βάσεις».
Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα» αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, δηλώνοντας ότι οι Χούθι θα συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.
Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα
Η αμερικανοβρετανική επιδρομή στην Υεμένη, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα για την ευρύτερη περιοχή.
Οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τους βομβαρδισμούς, ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης».
Η Ρωσία, έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στην Υεμένη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους».
Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί» για την την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και την πιθανότητα επέκτασης της έντασης μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη
Από την άλλη η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση». Το Ριάντ, ήταν ένας από τους επικριτές του ενδεχόμενου επέμβασης στην Υεμένη καθώς επιχειρεί να απεμπλακεί από την τριετή, αποτυχημένη, επίθεση κατά των Χούθι, η οποία έληξε μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Σ. Αραβίας και Ιράν με την μεσολάβηση της Κίνας.
Η «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου καταδικάζοντας την επίθεση αναφέρει πώς «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Fadi Al-Shammari, προειδοποίησε σήμερα πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.
Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη
Άμεση ήταν η αντίδραση στις ΗΠΑ, καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην Νέα Υόρκη.
Μέλη αντιπολεμικών ομάδων συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αφήστε την Υεμένη να ζήσει» και «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη».
Επίσης, βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης κρατώντας πλακάτ που ζητούν τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τον τερματισμό των βομβαρδισμών των ΗΠΑ στην Υεμένη.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».
Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή, με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων, όπως το Ιράν.
Στόχος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων δεν είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, όπως ισχυρίζονται, αλλά ο έλεγχος αυτής της στρατηγικής σημασίας – περιοχής, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η στήριξη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ που σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό.
Το ΚΚΕ απαιτεί να ακυρωθεί τώρα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά θάλασσα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αρμάδας “φρουρός της ευημερίας” για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, όπως και κάθε είδους εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, να τερματιστεί η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη που αποτελεί πηγή της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή».
(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP – Αναδημοσίευση από 902.gr)