Κι άλλες «ασπιρίνες» για την ακρίβεια που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει

Ανακοινώσεις για νέα μέτρα «ασπιρίνες» για την ακρίβεια σε ορισμένα είδη έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας αφενός την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων για το λαϊκό εισόδημα και αφετέρου ότι ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει από το βάρος της ακρίβειας.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «τα νέα μέτρα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις» που «έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική αγορά», οι οποίες είναι «εντονότερες λόγω της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης». Και πρόσθεσε ότι οι «στρεβλώσεις» αυτές, τις οποίες δεν κατονόμασε, «έχουν οδηγήσει να πωλούνται προϊόντα πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες»

Όσον αφορά στα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχο έχουν «καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, μεταφέροντας παράλληλα το όφελος στον καταναλωτή». Το μέτρο αυτό αφορά σε προϊόντα ευρείας χρήσης σπιτιού και υγιεινής, όπως καθαριστικά, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, πάνες κ.ά.

Όσο για το βρεφικό γάλα, η τιμή του οποίου ανεβαίνει με ταχύτητες ράλι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί «πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους» και όχι στην τιμή ώστε «να πάνε σε λογικά επίπεδα οι τιμές».

Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να επικαλέστηκε την πρόθεση για «προστασία του καταναλωτή και για «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι η λαϊκή οικογένεια «ματώνει» για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, που μετρούν τεράστια αύξηση στην κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο αναγκαία είδη.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από έρευνα της ICAP, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία δείχνει ότι είναι πάνω και από 100% τα κέρδη των εταιρειών Τροφίμων την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Άλλωστε και αυτά τα μέτρα στόχο έχουν την εξασφάλιση την κερδοφορίας των ομίλων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες της ακρίβειας και της εξανέμισης του λαϊκού εισοδήματος. Όπως άλλωστε τόνισε το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, «αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια έστω και σε έναν βαθμό, θα είχε δεχτεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».