Δικαιολόγησε την ισραηλινή επιδρομή ζητώντας να μην είναι «πολύ υψηλό» το κόστος σε άμαχους!

Νέα κάλυψη στην φονική επιδρομή του κράτους του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας παρείχε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν από το Ισραήλ με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να είναι υπερβολικό το κόστος σε ζωές αμάχων δείχνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζεται από το γεγονός ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23.210 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

«Γνωρίζουμε πως όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό, που κρύβεται σε σχολεία και σε νοσοκομεία για να ανοίξει πυρ, τα πράγματα γίνονται απίστευτα δύσκολα. Όμως το τίμημα που πληρώνουν καθημερινά οι άμαχοι στη Γάζα, ειδικά τα παιδιά, είναι υπερβολικά υψηλό», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν μετά τις συναντήσεις του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ. Δεν έγιναν κοινές δηλώσεις.

Είπε ακόμα ότι το Ισραήλ πρέπει να αφαιρέσει τα εμπόδια, ώστε να επιτραπεί περισσότερη ουσιαστική βοήθεια στη Γάζα. Δήλωσε ότι «περισσότερο φαγητό, περισσότερο νερό, περισσότερα φάρμακα, άλλα βασικά αγαθά πρέπει να μπουν στη Γάζα. Και μετά, μόλις βρεθούν στη Γάζα, πρέπει να φτάσουν πιο αποτελεσματικά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Φαίνεται πως στις συναντήσεις συζητήθηκαν και μελλοντικά σχέδια διοίκησης στη Γάζα με τον Αντονι Μπλίνκεν να καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει να παίρνει μέτρα που υπονομεύουν τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να κυβερνήσουν» τις περιοχές τους. Ανέφερε ακόμα πως χρειάζεται η συμφωνία του Ισραήλ σε μια «σαφή οδό για την πραγμάτωση των παλαιστινιακών πολιτικών δικαιωμάτων και ένα παλαιστινιακό κράτος».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ αποκλιμακώνει τη στρατιωτική επιδρομή στη Γάζα, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών απάντησε ότι κανείς στην περιοχή -συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών- δεν θα ήθελε να κλιμακωθεί η σύγκρουση, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ του είπε ότι θα τερματίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις σύντομα.

Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον ΟΗΕ να διεξαγάγει μια «αποστολή αξιολόγησης» που θα ήταν το πρώτο βήμα για να εξεταστεί το πότε θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις περιοχές της βόρειας Γάζας που έχουν καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση.

Ωστόσο, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η επιστροφή τους δεν θα γινόταν «εν μία νυκτί» ισχυριζόμενος ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να καθαριστεί η περιοχή από πυρομαχικά, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν υποδομές υποστήριξης.

Επίσης, χαρακτήρισε «ανάξιους» τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

(Πηγή: ΑΠε – ΜΠΕ, BBC)