Πάνω από 100% τα κέρδη εταιρειών τροφίμων την ώρα που πεινάνε ακόμα κι αυτοί που δουλεύουν

Πάνω και από 100% τα κέρδη των εταιρειών Τροφίμων την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και πεινάνε, ακόμα κι αυτοί που δουλεύουν. 

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 500 επιχειρήσεις της χώρας το 2022 καταγράφουν κέρδη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 100% κι επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και αφήνει στο έλεος του “ανταγωνισμού” τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στη χρονιά με τον υψηλό πληθωρισμό, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 75% τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25.1 δις ευρώ!

Από πλευράς πλήθους εταιρειών οι επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ περιλαμβάνονται στις top 500 επιχειρήσεις ενώ κυριαρχούν και αυτές που ανήκουν στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών και στον Βιομηχανικό Τομέα, καλύπτοντας μερίδιο 35.8% και 28.4% αντίστοιχα επί του συνόλου των εταιρειών.

Τα μέτρα που υποτίθεται πως λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως τα πρόστιμα – κοροϊδία, οι έλεγχοι, το καλάθι του νοικοκυριού και τα διάφορα pass, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στήριξη των ομίλων που δεν κατεβάζουν τις τιμές, επικαλούμενοι την παγκόσμια οικονομία, πρόσχημα που χρησιμοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση για να καλύψει την ταξική της πολιτική. 

Μόνη λύση για μια ανάσα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, είναι η πρόταση του ΚΚΕ που έχει καταθέσει και ως πρόταση νόμου προς την κυβέρνηση, αλλά την έχει απορρίψει, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, Ενέργεια και καύσιμα και αύξηση των μισθών και των συντάξεων καθώς και την επαναφορά του 13 – 14ου μισθού και σύνταξης.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ακρίβεια και τα μέτρα που αναμένεται ν’ ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναφέρει:  

«Οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας. Αυτό δείχνει, άλλωστε και η πρόσφατη πείρα των “καλαθιών” και των “pass”.

Η πραγματικότητα είναι ότι η λαϊκή οικογένεια “ματώνει” για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, που μετρούν τεράστια αύξηση στην κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο αναγκαία είδη.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια έστω και σε έναν βαθμό, θα είχε δεχτεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».

Πηγές από 902.gr