Σε κίνδυνο βρίσκεται η ποιότητα ζωής, η ίδια η ζωή των παιδιών – ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία εξαιτίας της υπομετάγγισης, επισημαίνει σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενο προς τον υπουργό Υγείας, το ΚΚΕ.
Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Βιβή Δάγκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:
«Πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” εξυπηρετούνται περίπου 800 πάσχοντες. Ενώ, μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, όπου υπάρχει η ειδική μονάδα.
Η μετάγγιση αποτελεί τη βασική θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, οι διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα και κατά συνέπεια η υπομετάγγιση αυτών των ασθενών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους, αλλά ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος είναι διαχρονικό γιατί οι λύσεις που δίνονται κατά καιρούς είναι προσωρινές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα. Είναι λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την ανεπαρκή στελέχωση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων και το περιορισμένο τους ωράριο. Οι κινητές μονάδες παραμένουν ανεπαρκείς χωρίς έτσι να μπορούν να εξασφαλιστούν αιμοδότες από απομακρυσμένες περιοχές. Ελλιπείς παραμένουν και οι καμπάνιες εξοικείωσης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία της αιμοδοσίας σε συνδυασμό με υποχρεωτικά μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αιμοδοτούν.
Στο παραπάνω πρόβλημα επιδρά η αδυναμία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) να ανταποκριθεί στην αποστολή του, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι, τα προγράμματα μαζικών αιμοδοσιών και να υπάρχει δυσλειτουργία στην κεντρική διαχείριση αίματος. Συνολικότερα, επιδρά η έλλειψη από τη μεριά του κράτους κεντρικού σχεδιασμού εξασφάλισης αίματος με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες του πληθυσμού.
Τα παραπάνω προβλήματα είναι τραγικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής για το νέο ΕΣΥ, της αποσάθρωσης του δημόσιου συστήματος και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπομετάγγισης:
– Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των αιμοδοσιών των μονάδων μεσογειακής αναιμίας και γενικότερα των νοσοκομείων, για να μπορέσουν να στηριχθούν με ασφάλεια οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής.
– Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα του ΕΚΕΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στην αποστολή του, στην ασφαλή συλλογή, στον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών αυτού.
– Με τη σύσταση και δημιουργία νέων μονάδων παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ώστε οι πάσχοντες από την περιφέρεια και τη νησιωτική χώρα να μην εξαναγκάζονται σε τεράστια ταλαιπωρία όντας ήδη καταπονημένοι για να μεταγγιστούν με ασφάλεια.
– Με τη διεύρυνση του ωραρίου των αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα, με κινητές μονάδες που θα διενεργούν αιμοδοσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε σημεία που συγκεντρώνεται ο πληθυσμός π.χ. πανεπιστημιακές σχολές.
– Με καμπάνιες ιδιαίτερα σε σχολεία και σχολές τέτοιες ώστε να διαπαιδαγωγείται ο πληθυσμός στη δωρεά αίματος.
– Για την προμήθεια των ανάλογων σκευασμάτων αποσιδήρωσης των ανασφάλιστων ενηλίκων ανασφάλιστων».