Να ακυρωθεί!

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στην περιοχή.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις πάνε στο στόμα του λύκου όχι για τα συμφέροντα του λαού και την άμυνα της χώρας, αλλά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ, των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των Ελλήνων εφοπλιστών.

Και δεν είναι βέβαια η μόνη αποστολή εκτός συνόρων στην οποία συμμετέχουν ελληνικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ελλάδα, ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, αλλά και με διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις με Ευρωατλαντικούς «συμμάχους», συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές και στηρίζει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Για παράδειγμα, ελληνικές φρεγάτες περιπολούν σε μόνιμη βάση στη Μεσόγειο, ενταγμένες σε ΝΑΤΟικές αρμάδες για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ανοιχτά της Λιβύης και του Λιβάνου. Ελληνικές δυνάμεις υπάρχουν επίσης στο Κόσοβο και σε χώρες της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χώρα, από τον Εβρο ως την Κρήτη, είναι στην υπηρεσία του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», προσφέροντας στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, όπως γίνεται τώρα με την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο μεγάλος χαμένος από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μεγαλώνει, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, είναι πάντα ο λαός.

Πανάκριβο στρατιωτικό υλικό και πολύπειρο ανθρώπινο δυναμικό εξυπηρετούν εχθρικούς γι’ αυτόν στόχους, αντί οι εξοπλισμοί και οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι προσανατολισμένα αποκλειστικά στην άμυνα, στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα» σε μια πολυεθνική ναυτική αποστολή από …καθήκον απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο αντιμετωπίζει την πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή ως μια τεράστια ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Γι’ αυτό ζητάει την προστασία του κράτους και με στρατιωτικά μέσα, που είναι η άλλη όψη των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών, τις οποίες απολαμβάνει και με το παραπάνω.

Στο όνομα της «προστασίας της ναυσιπλοΐας», το ΝΑΤΟ διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή για να στηρίξει το Ισραήλ και να κατοχυρώσει τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων απέναντι στους ανταγωνιστές του, κυρίως απέναντι στην Κίνα.

Ο επιθετικός σχεδιασμός του ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών και του πολέμου. Αυτό δείχνει και η παρέμβαση της Ρωσίας, που προβάλλει τα «πλεονεκτήματα» του βόρειου αρκτικού εμπορικού διαδρόμου, τον οποίο ελέγχει η ίδια, εναλλακτικά στο Σουέζ και τον γύρο της Αφρικής.

Στο εύθραυστο σκηνικό που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟικό και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν καμία υποτίμηση ούτε εφησυχασμό.

Το αφήγημα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι «εγγύηση» τάχα για τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καταρρίπτεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οπως, για παράδειγμα, στα Ελληνοτουρκικά, όπου το παζάρι είναι εφ’ όλης της ύλης, με το μισό Αιγαίο γκριζαρισμένο.

Καταρρίπτεται όμως και από την πείρα της Ιστορίας. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα όπου η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της ανέλαβαν αναβαθμισμένους ρόλους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», με τον λαό πάντα να είναι το θύμα.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν δεν βάλει με την πάλη του εμπόδια σ’ αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, στην οποία συντάσσονται «απνευστί» η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Διεκδικώντας εδώ και τώρα την ακύρωση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, να γυρίσουν όλες οι ελληνικές μονάδες από τις αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας!