Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα ελάφια στη Νότια Ρόδο

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΝΕΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Νότιας Ρόδου του ΚΚΕ σχετικά με την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα ελάφια στην περιοχή αναφέρονται τα εξής:

“Η κατάσταση με τα ελάφια έχει ξεφύγει κυριολεκτικά από κάθε έλεγχο. Πλέον κυκλοφορούν μέσα στα χωριά, μπαίνουν σε αυλές καταστρέφοντας δέντρα και καλλωπιστικά φυτά, ενώ ειδικά στα μικρότερα χωριά μόλις βραδιάσει οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν!

Τα τροχαία ατυχήματα με ελάφι αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο οδικό δίκτυο όλης της υπαίθρου του νησιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Αυτά τα ατυχήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών δεν καταγράφονται πουθενά και οι οδηγοί δεν δικαιούνται καμιά αποζημίωση για τις ζημιές στα οχήματά τους.

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ολοκληρωτική καταστροφή. Καλλιέργεια χωρίς βαριά μεταλλική περίφραξη δεν μπορεί να πετύχει πια, ενώ σε πολλά χωριά όπως στον κάμπο της Μεσαναγρού τα ελάφια ρίχνουν κάτω ακόμα και τις μεταλλικές περιφράξεις.

Υπεύθυνη για την επιδείνωση της κατάστασης είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το επιτελικό της κράτος, που αρνούνται συστηματικά να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει ξανά νέα ημίμετρα κοροϊδίας όπως είχε κάνει πριν από δύο χρόνια με τις ανοικτές περιφράξεις, με μόνο στόχο να καθησυχάσει προσωρινά και να αποφύγει κινητοποιήσεις.

Ο λόγος που δεν δίνεται λύση, είναι πως για την κυβέρνηση, δεν αποτελεί προτεραιότητα η οδική ασφάλεια και η προστασία της αγροτικής παραγωγής του νησιού. Για αυτό αρνείται να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για ουσιαστική και μόνιμη λύση. Γιατί στη Ρόδο οι κρατικοί και ευρωπαϊκοί πόροι δίνονται αποκλειστικά και μόνο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού, των μεταφορών και των ΑΠΕ.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που βασίζονται στις διεκδικήσεις των αγροτών, των κατοίκων των χωριών, στην πείρα από άλλες χώρες και στις προτάσεις ειδικών επιστημόνων. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και οι εκλεγμένοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, θα συνεχίσουν σταθερά να αναδεικνύουν το πρόβλημα και να ασκούν την μέγιστη δυνατή πίεση για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων.

Ωστόσο ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, είναι μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας, των ίδιων των αγροτών και των κατοίκων των χωριών. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ