Ανακοινώθηκε συμφωνία για το νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα σύμφωνο που ρίχνει τον «πήχη» της προστασίας των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και εντείνει την άδικη πολιτική σε βάρος τους.

Η Μέτσολα είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ένα «ισχυρό νομοθετικό πακέτο», το οποίο θα διέπει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ένα νομοθετικό πακέτο που θα είναι λειτουργικό και θα προστατεύει, όπως είπε, και που διατηρεί την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.

Το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι προϊόν συμβιβασμού μετά από σκληρά παζάρια μεταξύ των κρατών – μελών που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν ήταν εύκολο», παραδέχτηκε η Μετσόλα, «δεν υπάρχει η τέλεια λύση, αλλά αυτό που έχουμε τώρα στο τραπέζι είναι πολύ καλύτερο για όλους μας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του Συμβουλίου της ΕΕ ξεκίνησαν στις 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί, όμως όπως τόνισε η Ρ. Μέτσολα στην πραγματικότητα οι προσπάθειες για μια συμφωνία στη μετανάστευση και το άσυλο έχουν κρατήσει δέκα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει τις προτάσεις της για ένα νέο σύμφωνο το Σεπτέμβρη του 2020.

Το νέο Σύμφωνο επεκτείνει και δυναμώνει την άδικη και απάνθρωπη πολιτική σε βάρος των ξεριζωμένων. Διατηρεί τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη μετατροπή των πρώτων χωρών υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, προωθεί τις fast track μαζικές απορρίψεις ασύλου, ενισχύει τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, αλλά και γενικεύει τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αναδημοσίευση από 902.gr