Πανροδιακή συγκέντρωση για την υγεία – Μήνυμα καταδίκης απέναντι στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανροδιακή συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας την Παρασκευή το απόγευμα, την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάσταση στις δημόσιες δομές του νησιού.

Η συγκέντρωση αποτέλεσε νέο σταθμό αγωνιστικής συμπόρευσης και κοινής δράσης σωματείων και φορέων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου μαζί με τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Ρόδου, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ», τον Σύλλογο Αντιμετώπισης Μεσογειακής Αναιμίας Ρόδου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου.

Οι συνδιοργανωτές, μπροστά στα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας – ΠΙ, κάλεσαν όλα τα εργατικά σωματεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και γενικά όλο τον λαό της Ρόδου  να συμπαραταχθούν στα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι, οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς και εθελοντές αιμοδότες.

Το πλαίσιο των αιτημάτων τους

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στις δομές υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό  και βοηθητικό)

  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών, τμημάτων και χειρουργείων με μόνιμες προσλήψεις, (μόνο στην νοσηλευτική υπηρεσία οι κενές θέσεις είναι άνω του 50% , 215 από τις 400).
  • Θέσπιση σοβαρών κινήτρων για τους υγειονομικούς προκειμένου να στελεχώσουν οι δημόσιες δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας και μισθολογικές αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού με την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα
  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες, για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες και οι σταθμοί του ΕΚΑΒ στη Ρόδο. Να μην κλείσει κανένας σταθμός του ΕΚΑΒ  
  • Οι ογκολογικοί ασθενείς  να λαμβάνουν όλες τις θεραπείες τους στο νοσοκομείο της Ρόδου με την επέκταση του ωραρίου χημειοθεραπειών, ώστε να μη βιώνουν ανασφάλεια σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υγείας.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών Παθολογικής Ογκολογίας (3), δεδομένου, ότι πρόκειται να αποχωρίσει ο ένας εκ των δύο, με ταυτόχρονη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
  • Να υλοποιηθεί η ίδρυση Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Ρόδο, με ότι αυτό συνεπάγεται PET SCAN και σπινθηρογράφημα οστών και πρόσληψη νοσηλευτών, ραδιολόγων ακτινολόγων, ακτινοφυσικών και γιατρών ακτινοθεραπευτών ογκολόγων για να μπορούν να λειτουργήσουν
  • Άμεση στελέχωση του ακτινολογικού τμήματος με γιατρούς ακτινολόγους και χειριστές ακτινολόγους για να λειτουργούν πλήρως, ο μαγνητικός τομογράφος και ο μαστογράφος. Η λειτουργία αυτών των μηχανημάτων σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών    
  • Άμεση ενδυνάμωση με προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του με απογευματινές βάρδιες. Πολλοί εθελοντές αιμοδότες, που εργάζονται πρωινές ώρες,  δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν αίμα. Επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για την λειτουργία του καινούργιου μηχανήματος που συλλέγει αιμοπετάλια .   
  • Την οργάνωση ΜΑΦ και την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ ώστε να λειτουργούν και τα 8 κρεβάτια της όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, με την ανάλογη αντιστοιχία ασθενή προς νοσηλευτή, ώστε να μην νοσηλεύονται δια σωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, όπως συμβαίνει σήμερα, με ότι συνέπειες έχει αυτό για τους ασθενείς.
  • Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται. Άμεσα το τμήμα ιματισμού να εξοπλιστεί με καινούργια πλυντήρια, στεγνωτήρια και σιδερωτήρια και να αποσυρθεί ο πανάρχαιος εξοπλισμός, που δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου .   
  • Πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, για να έχουν δυνατότητα πρόσληψης και θεραπείας των ευπαθών ομάδων, χωρίς να χρειάζεται να δίνουν μια περιουσία για να μεταβούν σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.
  • Να στελεχωθεί άμεσα η κενή οργανική θέση αιματολόγου, για την απρόσκοπτη λειτουργεία του τμήματος Μεσογειακής  Αναιμίας (αυτή την στιγμή λειτουργεί οριακά με έναν μόνιμο γιατρό και έναν συνταξιούχο που καλύπτει όσο μπορεί κάποιες εφημερίες).
  • Να ανακαινιστεί το κτίριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Ρόδου και  να επανέλθει στην πρότερη μορφή του και λειτουργεία ως δημόσιο κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης, με πλήρη στελέχωση. Στο Ν. Αιγαίο δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο αποκατάστασης, με σοβαρές συνέπειες σε συμπολίτες μας οι οποίοι παραμένουν ανάπηροι, γιατί δεν αντέχουν το κόστος επίσκεψης ενός απομακρυσμένου ιδιωτικού κέντρου. 
  • Άμεσα να στελεχωθούν οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών παθολόγων και των τριών γιατρών  παθολόγων που βρίσκονται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση, για να μην καταρρεύσουν οι παθολογικές κλινικές όπως έγινε στο νοσοκομείο της Κω.    

Στο κάλεσμα τους ανταποκρίθηκαν σωματεία και φορείς, όπως το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, η Ένωση Γονέων Ρόδου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καθώς και το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων. Συγκεκριμένα, τον λόγο πήραν οι Κώστας Μουτσάκης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Παραρτήματος ΑΔΕΔΥ, η Κατερίνα Σαράντη, αναπληρώτρια Γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ρόδου ( video), η Μιχαηλίδη Ντέπη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ρόδου (video), η Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου (video) και ο Γιάννης Σαρικάς, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου (video).

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Χάρη Μπαρό, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μάχη ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας, ενάντια στην ακρίβεια και τους μισθούς πείνας, ενάντια στην νέα φοροληστεία, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το 2024.

Αναφέρθηκε στην αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι με βάση το μνημονιακό οργανόγραμμα του 2013 του Νοσοκομείου Ρόδου, από τους 160 γιατρούς, υπηρετούν  μόλις 80. Από τις 380 νοσηλεύτριες, υπηρετούν μόλις 209. Από τους 26 χειριστές ακτινολόγους, μόλις 14. Από τους 114 τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, μόλις 44. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό, που όμως, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε, «ο διοικητής, μας κάνει νάζια και δεν μας δίνει τα ακριβή στοιχεία. Βλέπετε η αλήθεια πονάει.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις υποσχόμενες μόνιμες προσλήψεις , που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις και ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς δεν πρόκειται να εκφράσει κανένας ενδιαφέρον, αφού οι μισθοί των υγειονομικών είναι τελείως αναντίστοιχοι με τα έξοδα διαβίωσης στα νησιά και οι συνθήκες στα νοσοκομεία πολύ χειρότερες από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Τέλος, αναφέρθηκε στον νέο κρατικό προϋπολογισμό και τα καλέσματα για «νέο εθνικό στόχο» από τους κυβερνώντες. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο πρόεδρος των εργαζομένων, «ποιος είναι ο εθνικός μας στόχος; Όλοι τον γνωρίζετε….τουρισμός, ρεκόρ αφίξεων, ρεκόρ εσόδων. Θα επωφεληθούμε όλοι λένε… Αλήθεια όμως πως θα επωφεληθούμε όλοι; Μήπως θα δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας; Μήπως με τα έσοδα ρεκόρ θα χτίσουν νέα σχολεία και νοσοκομεία; Ή  μήπως θα γεμίσουν με νέο προσωπικό τις δομές υγείας του νησιού; »

«Φεύγοντας από εδώ πρέπει να το πιστέψουμε και  να  απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας, στους γειτόνους μας, στους συγγενείς μας, τους συμμαθητές μας και να τους πούμε να μην περιμένουν άλλους να τους λύσουν τα προβλήματα. Εμείς πρέπει να δώσουμε, συλλογικά, οργανωμένα τη λύση μέσα από τα σωματεία ή όποια άλλη μορφή βρούμε. Μην περιμένουμε με την ψήφο να αλλάξουν τα πράγματα, αυτή είναι υπερτιμημένη δεν μπορεί να κάνει και πολλά.  Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό κανένας άλλος… »