Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία στις 15 Δεκεμβρίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στην πλατεία Κύπρου στις 6 μ.μ. διοργανώνουν ο σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο σύλλογος αιμοδοτών “Άγιος Εφραίμ”, ο σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας, ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ και καλούν σε συμμετοχή όλο το ροδιακό λαό, σωματεία, συλλόγους και κάθε μαζικό φορέα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση και το πλαίσιο αιτημάτων έχουν ως εξής:

Καλούμε όλο τον λαό της Ρόδου να πάρει να πάρει μέρος στην μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνουμε στις 15/12/2023 Παρασκευή 18:00 στην πλατεία Κύπρου.

 • Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
 • Σύλλογος Αιμοδοτών Ρόδου ”Άγιος Εφραίμ”
 • Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας Ρόδου
 • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου
 • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

Μπροστά στα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας – ΠΙ, καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και γενικά όλο το λαό της Ρόδου να συμπαραταχθεί στα αιτήματα που θέτουμε οι εργαζόμενοι, οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς και εθελοντές αιμοδότες. Το κράτος μας φορτώνει με δυσβάσταχτους φόρους, γι’ αυτό και απαιτούμε από το κράτος την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν γίνονται δεκτές. Ζούμε στη Ρόδο και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τι πλούτος και τι κέρδη, βγαίνουν στις πλάτες μας κάθε τουριστική σεζόν για λογαριασμό των λίγων. Επίσης γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, να παραδώσει την υγεία ολοκληρωτικά σε αυτούς τους λίγους, για να βγάζουν αμύθητα κέρδη και από την πώληση παροχών υγείας. Σας καλούμε να καταδικάσουμε την σημερινή κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας στο νησί μας και την πολιτική απαξίωσής τους από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να απαιτήσουμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας, είτε μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα), είτε μέσω της διάλυσης και του κλεισίματος κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου.

Απαιτούμε :

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στις δομές υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό)
 • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών, τμημάτων και χειρουργείων με μόνιμες προσλήψεις, (μόνο στην νοσηλευτική υπηρεσία οι κενές θέσεις είναι άνω του 50% , 215 από τις 400).
 • Θέσπιση σοβαρών κινήτρων για τους υγειονομικούς προκειμένου να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας και μισθολογικές αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού με την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
 • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με διασώστες, για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες και οι σταθμοί του ΕΚΑΒ στη Ρόδο. Να μην κλείσει κανένας σταθμός του ΕΚΑΒ.
 • Οι ογκολογικοί ασθενείς να λαμβάνουν όλες τις θεραπείες τους στο νοσοκομείο της Ρόδου με την επέκταση του ωραρίου χημειοθεραπειών, ώστε να μη βιώνουν ανασφάλεια σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα υγείας.
 • Να στελεχωθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών Παθολογικής Ογκολογίας (3), δεδομένου, ότι πρόκειται να αποχωρίσει ο ένας εκ των δύο, με ταυτόχρονη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
 • Να υλοποιηθεί η ίδρυση Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Ρόδο, με ότι αυτό συνεπάγεται PET SCAN και σπινθηρογράφημα οστών και πρόσληψη νοσηλευτών, ραδιολόγων ακτινολόγων, ακτινοφυσικών και γιατρών ακτινοθεραπευτών ογκολόγων για να μπορούν να λειτουργήσουν.
 • Άμεση στελέχωση του ακτινολογικού τμήματος με γιατρούς ακτινολόγους και χειριστές ακτινολόγους για να λειτουργούν πλήρως, ο μαγνητικός τομογράφος και ο μαστογράφος. Η λειτουργία αυτών των μηχανημάτων σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
 • Άμεση ενδυνάμωση με προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του με απογευματινές βάρδιες. Πολλοί εθελοντές αιμοδότες, που εργάζονται πρωινές ώρες, δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν αίμα. Επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για τη λειτουργία του καινούργιου μηχανήματος που συλλέγει αιμοπετάλια.
 • Την οργάνωση ΜΑΦ και την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ ώστε να λειτουργούν και τα 8 κρεβάτια της όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, με την ανάλογη αντιστοιχία ασθενή προς νοσηλευτή, ώστε να μην νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, όπως συμβαίνει σήμερα, με ότι συνέπιες έχει αυτό για τους ασθενείς.
 • Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται. Άμεσα το τμήμα ιματισμού να εξοπλιστεί με καινούργια πλυντήρια, στεγνωτήρια και σιδερωτήρια και να αποσυρθεί ο πανάρχαιος εξοπλισμός, που δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου.
 • Πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, για να έχουν δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας των ευπαθών ομάδων, χωρίς να χρειάζεται να δίνουν μια περιουσία για να μεταβούν σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.
 • Να στελεχωθεί άμεσα η κενή οργανική θέση αιματολόγου, για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας (αυτή τη στιγμή λειτουργεί οριακά με έναν μόνιμο γιατρό και έναν συνταξιούχο που καλύπτει όσο μπορεί κάποιες εφημερίες).
 • Να ανακαινιστεί το κτήριο ΚΕΚΚΥΚΑΜΕΑ της Ρόδου και να επανέλθει στην πρότερη μορφή του και λειτουργία ως δημόσιο κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης, με πλήρη στελέχωση. Στο Ν. Αιγαίο δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο αποκατάστασης, με σοβαρές συνέπιες σε συμπολίτες μας οι οποίοι παραμένουν ανάπηροι, γιατί δεν αντέχουν το κόστος επίσκεψης ενός απομακρυσμένου ιδιωτικού κέντρου.
 • Άμεσα να στελεχωθούν οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών παθολόγων και των τριών γιατρών παθολόγων που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, για να μην καταρρεύσουν οι παθολογικές κλινικές όπως έγινε στο νοσοκομείο της Κω.”