Τα αιτήματα των εργαζόμενων για προσλήψεις, μισθούς και αποζημιώσεις, εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα, με προτεραιότητες σε υπηρεσίες που καλούνται να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τις υποδομές και το περιβάλλον επανέλαβε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
«Μας αποκαλείτε συνεργάτες, αλλά στη πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υιοθετήσατε ούτε μία πρότασή μας, πρόταση για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην υπηρεσία του λαού, για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που διαθέτουν οι Περιφέρειες, για την διαφάνεια και την αξιοκρατία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Η Β. Πανουτσάκου επανέλαβε το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών θέσεων «για την αντιμετώπιση της τραγικής υποστελέχωσης – της πάνω από 50% – για να μπορούν οι υπηρεσίες μας να είναι πραγματικά υπηρέτες του λαού» και σημείωσε ότι την ίδια ώρα «κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές αξιοποιείτε την υποστελέχωση για να προωθείτε τις εργολαβίες, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς κα. Γιατί αποτελεί επιλογή σας η στήριξη της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών ομίλων, που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, δηλαδή τους κόπους και τον ιδρώτα του λαού». «Οι εργολαβίες και τα κέρδη τους στηρίζονται και υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ικανές να υπηρετούν τις αρμοδιότητές τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών «μιας αρμοδιότητας που αποδόθηκε στις Περιφέρειες πριν μερικά χρόνια, μετά τα ακόμα πιο τεράστια προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί από την διαχείριση που έκαναν οι Δημοτικές Αρχές». Υπογράμμισε ότι για άλλη μια χρονιά δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς επαναλαμβάνονται τα ίδια σοβαρά προβλήματα: «Τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά και πάλι όχι για όλους τους μαθητές. Γονείς ταλαιπωρούνται καθημερινά, παιδιά κυρίως ΑμεΑ δεν πηγαίνουν σχολείο. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν “άγονα” στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται».
Τόνισε ότι «για να σταματήσει το μοίρασμα εκατομμυρίων (μόνο στην Αττική περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023- 2024 & 2024-2025), χωρίς να δίνεται λύση συνολική, για να πάψει η μεταφορά των μαθητών να επαφίεται στις διαθέσεις των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κ.λπ. μία είναι η λύση που πρέπει να δοθεί: Απόκτηση από τις Περιφέρειες ή από άλλο Δημόσιο Φορέα που θα αναλάβει την αρμοδιότητα, όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων, προσλήψεις οδηγών και συνοδών, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες εκπαιδευτικές ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Άθλησης, άλλα δρομολόγια κλπ.)».