Σύρος: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι ενός μαθητή Λυκείου (ΦΩΤΟ)

Με δραματικό τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών στα σχολεία της Σύρου. Την περασμένη Παρασκευή, τραυματίστηκε -ευτυχώς ελαφρά- ένας μαθητής του ΓΕΛ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όταν έπεσαν σοβάδες από την οροφή του σχολείου. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήρε εξιτήριο, ωστόσο το συμβάν αναδεικνύει την άθλια κατάσταση των κτιρίων, όπου έχουν «σκάσει» τα σίδερα λόγω της σκουριάς και ανά πάσα στιγμή μπορούν να πέσουν κομμάτια σοβά στα κεφάλια όσων περνούν από κάτω. 

Με αφορμή αυτό το συμβάν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σύρου – Ερμούπολης καταγγέλλει τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υποχρηματοδοτούν τις επισκευές και τις εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, τονίζοντας πως τα σχολεία καθώς και άλλα κτίρια και υποδομές του δήμου έχουν φθάσει σε οριακή κατάσταση. Καταγγέλλει επίσης τις ευθύνες και των Δημοτικών Αρχών που αποδέχονται και υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να ακριβοπληρώνει εργολάβους για την υλοποίηση των έργων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι «ειδικά για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων για το τρέχον σχολικό έτος ο διαγωνισμός για τη σχετική εργολαβία με προϋπολογισμό ύψους 170 χιλ. ευρώ βγήκε άγονος, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των σχολείων να είναι στον αέρα.

Παρομοίως, “γεννά” σοβαρή ανησυχία και η άκαρπη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων με εργολάβους για το έργο των 200 χιλ. ευρώ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ώστε να γίνουν εργασίες για την απόλυτη ασφάλεια των μικρών παιδιών και οι δομές να συμμορφωθούν.

Τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί τη διενέργεια ουσιαστικών τεχνικών και αντισεισμικών ελέγχων όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου και μαζί με το μαθητικό, γονεϊκό και εκπαιδευτικό κίνημα, διεκδικεί ασφαλείς και ολοκληρωμένες υποδομές στα σχολικά κτίρια για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά.

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Απευθυνόμαστε, για μια ακόμη φορά, στη Δημοτική Αρχή και τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τους καλούμε να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τα σχολεία απολύτως ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στο σχολικά συγκρότημα των Λυκείων και των υπολοίπων σχολικών μονάδων του νησιού.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να μην περιμένουν πότε θα γίνει το επόμενο “ατύχημα”, αλλά να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά».

Η κατάσταση στα σχολεία του νησιού αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του τοπικού site «cycladeslive.gr» που επισυνάπτονται παρακάτω. 

*Αναδημοσίευση από 902.gr