Απεργία και πανό στο υπουργείο Πολιτισμού για μονιμοποίηση των συμβασιούχων (ΦΩΤΟ)

Με δυναμική απεργιακή κινητοποίηση οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους, του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, απαίτησαν κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο ταμείο ανεργίας. Διεκδίκησαν μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν βασικές ανάγκες του υποστελεχωμένου υπουργείου.

Αυτή είναι η δεύτερη απεργία στην οποία προχώρησε το Σωματείο το τελευταίο διάστημα, καθώς από τα τέλη Νοέμβρη και έως το τέλος του χρόνου λήγουν πολλά έργα ΕΣΠΑ, αφήνοντας στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτά, ενώ οι φύλακες των 7μηνων συμβάσεων έχουν ήδη απολυθεί.

«Να μην γίνει καμιά απόλυση από τις χιλιάδες που δρομολογούνται μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το αίτημά μας. Δεν είναι κανονικότητα για εμάς η εργασία για 7 ή ακόμα και 5 μήνες το χρόνο, να ζούμε με τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας. Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα το υπουργείο Πολιτισμού για να μη γίνει καμιά απόλυση, να προβεί στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται εδώ και δεκαετίες και καλύπτουν τα τραγικά κενά που υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Όμως, σε αντίθεση αυτού του δίκαιου αιτήματος, το υπουργείο προτείνει την περαιτέρω είσοδο εργολάβων, ιδιωτών, ιδρυμάτων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι θα έρθουν να αναλάβουν το έργο της συντήρησης, της έρευνας, της φύλαξης, της καθαριότητας, τομέων δηλαδή του υπουργείου, για να βγάλουν κέρδος μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το παραπάνω δεν είναι λύση. Λύση για τη στελέχωση και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», ανάφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Δημητρίου.

Οι εργαζόμενοι απαντώντας στον εμπαιγμό του υπουργείου και στην άρνησή του να συναντηθεί μαζί τους κρέμασαν συμβολικά πανό στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ απαιτώντας: «Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού». Η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων οδήγησε, τελικά, την πολιτική ηγεσία να ορίσει συνάντηση με το Σωματείο, στις 23 Νοέμβρη.