Ρωσία: Εγείρουν ερωτήματα οι δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού για ατομική βόμβα στη Γάζα

Το κτίριο του ρωσικού υπ. Εξωτερικών

Αντιδράσεις και στη Ρωσία προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού για ρίψη ατομικής βόμβας στη Γάζα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού έχουν εγείρει «μια σειρά ερωτημάτων».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι το κύριο ζήτημα είναι πως «το Ισραήλ φαίνεται πως παραδέχτηκε ότι έχει πυρηνικές κεφαλές».

«Εάν αυτό ισχύει», είπε η Ζαχάροβα, «η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και οι διεθνείς επιθεωρητές θα πρέπει να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος».

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί δημόσια ότι έχει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι το κράτος-δολοφόνος διαθέτει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ζήτησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, να αναλάβουν «άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλίσουν αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ».

Διαμαρτυρία στον Ισραηλινό πρέσβη

Εξάλλου, η Μόσχα κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ Αλεξάντερ Μπεν Ζβί για να του εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «οι δηλώσεις που έγιναν από επίσημους εκπροσώπους του Ισραήλ σχετικά με τη Ρωσία, είναι απαράδεκτες και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα έχει ενημερωθεί σχετικά».

Νωρίτερα, ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, σε συνέντευξή του στο «Ynet», χαρακτήρισε «γελοίες» τις δηλώσεις του Ρώσου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνι, που επέκρινε το Ισραήλ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.