Στήριγμα των πολιτικών ΕΕ και κυβέρνησης κατά των ξεριζωμένων ο Περιφερειάρχης

Τη στάση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρόδο και σε άλλα νησιά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι απαράδεκτες και κοιμούνται σε πάρκα. 

«Η αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρόδο και σε άλλα νησιά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζουν στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες και που ουδόλως τις αμφισβητεί ο κ. Περιφερειάρχης. Αντίθετα στοχοποιεί το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής» επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή.

Παράλληλα τονίζει πως ο Περιφερειάρχης «δηλώνει μεν αναρμόδιος για το πρόβλημα των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών που βολοδέρνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρόδο, ωστόσο υπέδειξε ως κατάλληλο χώρο για το στήσιμο σκηνών την περιοχή στην Ακαντιά, άσχετα αν δεν του βγήκε, για να κρύψει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής από τα μάτια του κόσμου και ιδιαίτερα των τουριστών. Ο μόνος καημός η “εικόνα” να μην πλήξει τον τουρισμό. Το δρόμο για το λιμάνι πάντως τον βρήκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες. Κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Καμία κουβέντα για τις θηριωδίες που διαπράττονται χρόνια τώρα σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο και σπρώχνουν εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τις φωτιές του πολέμου».

Κατά τον κ. Περιφερειάρχη πάντα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αποκλειστικά υπεύθυνος ο αστυνόμος και ο λιμενάρχης. Ευθέως δεν λέει το γιατί και σε τι. Αλλά επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιο ρόλο θέλουν οι κρατούντες τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, να υποθέσουμε τους καταλογίζονται ότι δεν μπουζούριασαν όλο αυτό το πλήθος, δεν το εξαφάνισαν και το άφησαν να κυκλοφορεί στα πάρκα και στις πλατείες. Και όχι μόνο αυτό τους επέτρεψαν και να συναθροίζονται, να οργανώνουν πορεία και να διεκδικούν τα στοιχειώδη. Αν ο κ. Περιφερειάρχης έχει κάτι άλλο στο μυαλό του ας μας το πει για να μην τον αδικούμε! Μέχρι τότε ας φροντίσει για ανθρώπινα καταλύματα, για την περίθαλψη και την σίτιση όλων αυτών των ανθρώπων».

Υπογραμμίζει ότι «όσο η ΕΕ και η κυβέρνηση εντείνουν την πολιτική της καταστολής, τόσο θα γιγαντώνεται η δράση των κυκλωμάτων διακινητών, τόσο οι θάλασσές μας γίνονται υγρός τάφος για ξεριζωμένους και θα εγκλωβίζονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά» και απαιτεί «να καταργηθούν οι απαράδεκτες Συνθήκες ΕΕ και κυβερνήσεων. Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και ΕΕ για να πάνε οι αιτούντες στις χώρες τελικού προορισμού τους».