Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την βαθιά του ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα από το Ισραήλ, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδριάζει στην Νέα Υόρκη για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση για το θέμα. Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία». Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο αυτό που καταδίκαζε «κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που επεξεργάστηκε η Βραζιλία, η οποία ασκεί από τον Οκτώβριο την προεδρία του Συμβουλίου, μπλοκαρίστηκε από το αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει το εν λόγω κείμενο επειδή δεν έκανε μνεία στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ 12 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.

Σήμερα τίθεται προς ψήφιση ένα τρίτο ψήφισμα που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ. Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τονίζει κυρίως «το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα», κλείνοντας απροκάλυπτα το μάτι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ να συνεχίσει να σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό. 

«Ανησυχεί» ο Γκουτέρες…

Πηγή: Associated Press

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε ο Αντ. Γκουτέρες, χωρίς όμως να κατονομάσει το Ισραήλ και κυρίως χωρίς να πράξει κάτι πέρα από την έκφραση «ανησυχίας».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων, είπε ο γγ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή». Παρ όλη αυτή την διαπίστωση, παρέμεινε στην γραμμή των «ίσων αποστάσεων» συμπληρώνοντας ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Παρουσίασε ως λύση την «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», για να διευκολυνθεί η διανομή της βοήθειας, που ξεκίνησε να περνά από την Ράφα, αν και όπως παραδέχθηκε, η βοήθεια «είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών»

«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: Μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. 

Την παραίτηση του γγ του ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες, με αφορμή τη «σοκαριστική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν είπε ότι δεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο. «Δεν θα συναντηθώ με τον γγ του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η Παλαιστίνη καταγγέλλει την αδράνεια του ΟΗΕ 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης

Πηγή: Associated Press

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενωμένη θέση για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «ασυγχώρητη», κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Καταγγέλλοντας τις σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος υπουργός είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει. Η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη», είπε και συμπλήρωσε: «Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;».

Νέες απειλές προς το Ιράν από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην συνεδρίαση, προειδοποίησε το Ιράν δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει «αποφασιστικά».

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί. Όμως αν το Ιράν ή όσοι συνεργαζόμενοι μαζί του επιτεθούν σε αμερικανικό προσωπικό, όπου και αν γίνει αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας, την ασφάλειά μας, γρήγορα και με αποφασιστικότητα», είπε.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι «διευκολύνει ενεργά» τις επιθέσεις σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)