Εργαζόμενοι e-food: Όλοι μια γροθιά για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ – Στάση εργασίας στις 23 Οκτώβρη

Στον αγώνα ρίχνονται ξανά οι εργαζόμενοι της «e-food», με συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες, διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλο το προσωπικό της εταιρείας.

Οπως σημειώνει το επιχειρησιακό σωματείο στην Αττική, «ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους διανομείς δικύκλου – είτε είναι μισθωτοί είτε ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι freelancer – και όλους όσοι εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας».

Σημειώνεται ότι το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση για ΕΣΣΕ εδώ και τρεις μήνες και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι αν και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν αντιπρόταση, ακόμα δεν το έχουν κάνει, δίνοντας διαρκώς αναβολές. Η τελευταία προσπάθεια του Σωματείου για να αποσπάσει τη γραπτή αντιπρόταση από την πλευρά της εταιρείας, ήταν μέσω επιστολής που απέστειλε, στην οποία ουδέποτε πήρε απάντηση.

Οπότε, μετά και την παραπάνω εξέλιξη, το Σωματείο αποφάσισε ότι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με δράσεις και άλλες κινητοποιήσεις, όπως και προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (12 μ. – 4 μ.μ.) για τις 23 Οκτώβρη, πιέζοντας έτσι για γραπτή απάντηση από την εργοδοσία. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου (1 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) και θα οργανωθεί μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο.

Το Σωματείο σημειώνει μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εταιρεία θέλησε να υποτιμήσει περαιτέρω την εργασία των λεγόμενων «freelancer» εργαζομένων, προχωρώντας σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημά τους ανάλογα τους παράγοντες που εξασφαλίζουν τα κέρδη της. Με βάση και αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση, το Σωματείο αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους εργαζόμενους από «την κατοχύρωση των όρων και συνθηκών εργασίας μας μέσα από μια Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινάει και η διανομή σε 24ωρη βάση, με την εταιρεία να ξεκινάει αυτό το …«μεταμεσονύκτιο πάρτι των κερδών» από τους εργαζόμενους «freelancer». «Ξέρουμε πως οδηγώντας μεταμεσονύκτια αυξάνεται ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα και μια τέτοια απόφαση είναι εις βάρος της ασφάλειάς μας και εις βάρος μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής». Γι’ αυτόν τον λόγο, το Σωματείο καλεί σήμερα, Δευτέρα, στις 2 μ.μ. όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409), ώστε να εκφραστεί η εναντίωση σε αυτήν την επικίνδυνη απόφαση.

«Εμείς ξέρουμε καλά ότι όπως καταφέραμε με τον αγώνα μας να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, έτσι με τον αγώνα μας θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να υπογραφτεί η Σύμβαση», σημειώνει το Σωματείο και συνεχίζει:

«Η ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, στα τρόφιμα, συνολικά στο κόστος ζωής, η εντατικοποίηση της δουλειάς επιβάλλουν να ξεκινήσουμε μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις. Κανένας από μας δεν πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτωνόμαστε στον δρόμο 10 ώρες τη μέρα 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουμε μεταμεσονύκτια. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη το Σωματείο μας συμμετείχε στη μεγάλη πανεργατική απεργία μαζί με σωματεία από άλλους κλάδους. Απεργούσαμε για όλους τους παραπάνω λόγους. Γιατί δεν θέλουμε να ζούμε για να δουλεύουμε αλλά να δουλεύουμε για να ζούμε. Τη μέρα της απεργίας με την παρέμβαση του Σωματείου μας για την περιφρούρησή της και τη σημαντική ανταπόκριση των συναδέλφων, η εταιρεία πήρε ξανά το μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις μας, οι αγώνες μας έχουν μεγάλη δύναμη. Συνεχίζουμε με την ίδια αγωνιστικότητα».

Οι εργαζόμενοι, εκτός από την άμεση υπογραφή ΣΣΕ, διεκδικούν να κατοχυρωθεί 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Επίσης, μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.