Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη στέγη

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα και σε άλλες 20 τουλάχιστον πόλεις της χώρας, ενάντια στην πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα νοίκια των σπιτιών, με αποτέλεσμα πολλές λαϊκές οικογένειες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Χαρακτηριστικά, από το 2012 μέχρι το 2021 το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 78%, ενώ μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ώρα η λεγόμενη «χρυσή βίζα», δηλαδή η διευκόλυνση άδειας σε πλούσιους επενδυτές, καθώς και η παροχή φορολογικών προνομίων σε συνταξιούχους από το εξωτερικό και τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών.

Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια.

Οι κινήσεις κατευνασμού από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κόστα, όπως το μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα περί «διευκόλυνσης δανειοληπτών για μειωμένα επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια», δεν δίνουν πραγματική λύση, ούτε το μέτρο περιορισμού της «χρυσής βίζας», για το οποίο προβάλλει αντιρρήσεις ο Πρόεδρος της χώρας.

Στις διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις συμμετείχε με δικά του μπλοκ το Πορτογαλικό ΚΚ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα τόσο για τα αυξημένα ενοίκια όσο και για την ακρίβεια σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)