Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δ. Ρόδου για τις παρεμβάσεις σε πάρκα του Δήμου

Με αφορμή παρεμβάσεις που έγιναν σε πάρκα του Δήμου Ρόδου ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκαν στο προφίλ του Δήμου Ρόδου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες από κλαδέματα στο πάρκο Καρτερίας, με το σχόλιο : «Η περιποίηση στα πάρκα του νησιού μας συνεχίζεται. Ένα προς ένα, παίρνουν τη μορφή που τους αξίζει από το ειδικό συνεργείο που συστήθηκε σε συνεργασία με τον ιδιώτη!»

Προχθές στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και στην πλατεία Σαμ Μπομπώδη κλάδευαν “κάποιοι” δέντρα και θάμνους. Χθες στα παρτέρια Ελ. Βενιζέλου. Ποιοι ήταν; Ιδιώτες, εργολάβοι, εθελοντές; Σήμερα ή και αύριο σε ποιο πάρκο θα είναι; Άγνωστο.

Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε εργασία διέπεται από τις διατάξεις του Ν.4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών» και την ευρύτερη νομοθεσία περί Δήμων και Κοινοτήτων Ν.3463/2006, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος Α΄).

Η παρακολούθηση εκτέλεσης τέτοιων συμβάσεων, διενεργείται από την υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του φορέα ή με απόφαση του αρμοδίου αποφαινομένου οργάνου της αναθέτουσας αρχής. Για κάθε τέτοια σύμβαση τηρείται ημερολόγιο το οποίο συνυπογράφεται από τον επόπτη της σύμβασης και τον ανάδοχο.

Η Δ/νση Πρασίνου ως αρμόδια υπηρεσία καθώς και η Δ/νση Καθαριότητας δεν είναι ενήμερες για καμία τέτοια σύμβαση. Η μόνη αρμόδια Υπηρεσία για τη συντήρηση του δομημένου πρασίνου στο Δήμο είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Είναι η αρμοδιότητά της να ελέγχει οποιαδήποτε εργασία από το οποιοδήποτε συνεργείο μέσα στα πάρκα.

Το γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες και αποδυναμωμένες από προσωπικό δεν δικαιολογεί την κάθε λογής ανάθεση σε ιδιώτες χωρίς έλεγχο, αλλά ούτε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος πρασίνου δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Δέσποινα (Ντέπη) Μιχαηλίδη                 Κωνσταντίνος Σκουμιός