Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου με ανακοίνωσή του καλεί σήμερα Τετάρτη 6/9 και ώρα 20:00 σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και σε κινητοποίηση το Σάββατο 9/9 και ώρα 18:30 στην Πλατεία Κύπρου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο έκτρωμα κατά παραγγελία των εργοδοτών και της ΕΕ. Ένα νομοσχέδιο που θέλει να νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που ζει η πλειοψηφία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Είναι ξεκάθαρο αν διαβάσει κανείς αυτό το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα ότι στόχος του είναι να φτιάξει εργαζόμενους ακόμα πιο φθηνούς και αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα.

Γι’ αυτό και τερματίζουν το κοντέρ της εκμετάλλευσης επί της ουσίας βάζοντας ταφόπλακα στο οκτάωρο, διαλύοντας τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το πενθήμερο για τους κλάδους που ακόμα ισχύει. Για ακόμα μια φορά τσακίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα για να μπορέσει να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της η μεγαλοεργοδοσία.

Το νομοσχέδιο Γεωργιάδη συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5ήμερου – 40ωρου. Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 78 τη βδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Με δεδομένο μάλιστα ότι με τον νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας, η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργησή του, ενώ στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση. Για παράδειγμα στο χώρο του αεροδρομίου που υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις-εργολάβοι με 2 και 3 ΑΦΜ η 13ωρη εργασία θα γίνει και με νόμο “κανονικότητα”.

Το νομοσχέδιο προωθεί νέες “ευέλικτες” μορφές εργασίας, όπως οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία. Δηλαδή το να έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να σε φωνάζει για δουλειά όποτε εκείνος το επιλέξει, είτε αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις να δουλέψεις ακόμα και έναν μήνα, ενώ μπορεί από την άλλη να δουλεύεις για μέρες και με βάρδιες 13ωρών. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε κλάδους όπως το εμπόριο που κυριαρχεί η δουλειά λάστιχο και οι εργαζόμενοι μίας χρήσης.

Την στιγμή που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν δύο και τρείς δουλειές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όμως μπροστά στην ανάγκη αυτό να αλλάξει και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβραβεύει τους εργοδότες, λέγοντας τους ξεζουμίστε τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο είναι δεδομένο ότι θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα εργατικά ατυχήματα με εργάτες τσακισμένους ή ακόμα χειρότερα και νεκρούς.

Την ίδια στιγμή αυτό το τσάκισμα η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν δικαίωμα του εργαζόμενου. Δηλαδή μας λένε δίχως ντροπή πως είναι δικαίωμα το γονάτισμα μας.

Δεν μασάμε μπροστά στην κοροϊδία της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι ξέρουν και πρέπει να απαιτήσουν να ζήσουν με βάση τις ανάγκες τους. Δεν πρέπει να μείνουμε άλλο θεατές σε αυτό το έργο, είναι η ώρα να διεκδικήσουμε όσα παράγουμε με τον ιδρώτα μας, μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα μας.

Κάθε εργάτης και εργάτρια πρέπει να απαιτήσει να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του με μια δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με σταθερά δικαιώματα. Να μπορεί να κοιτάζει τα παιδιά του στα μάτια με περηφάνεια ότι μπορεί να τους προσφέρει και υγεία και μόρφωση και αθλητισμό και πολιτισμό δηλαδή όλα αυτά που έχει ανάγκη για να ζήσει μια οικογένεια. Είναι η ώρα να γίνει πράξη σε κάθε χώρο δουλειάς το σύνθημα “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με τα αιτήματα των εργαζομένων για αυτό και πρέπει να δυναμώσει η ενημέρωση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Καλούμε όλα τα σωματεία του νησιού να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στο νέο νόμο έκτρωμα.

Τετάρτη 6/9 και ώρα 20:00 προχωράμε σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Σάββατο 9/9 και ώρα 18:30 κινητοποίηση στην Πλατεία Κύπρου-δίνουμε την πρώτη απάντηση μας.