Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου: Συμμετοχή στη συγκέντρωση για την πυρκαγιά.

Με δελτίο τύπου το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου καλεί όλους τους συνταξιούχους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Αυγούστου στην πλατεία Κύπρου στις 7μμ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/8 για την καταστροφική δασοπυρκαγιά που έπληξε το νησί. Καλούμε τα μέλη του σωματείου, όλους τους συνταξιούχους, να συμμετάσχουν. Να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πυρόπληκτους, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό που απειλούνται με ανεργία. Να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα για όλους τους πυρόπληκτους και για το περιβάλλον.

Όλοι στην πλατεία Κύπρου την Πέμπτη 10 Αυγούστου στις 7μμ.

Σε αναλυτική του ανακοίνωση για τις δασικές πυρκαγιές το Σωματείο Συνταξιούχων Ρόδου αναφέρει:

“Με λύπη παρακολουθήσαμε τις πυρκαγιές που για άλλη μια φορά κατέστρεψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα και έκαναν στάχτη περιουσίες και κόπους εκατοντάδων εργαζομένων.

Με οργή και αγανάκτηση ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος, για άλλη μια φορά «κατόπιν εορτής», υποσχέθηκε αόριστα την προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων, ενισχύσεις για τους πυροπαθείς, στήριξη των πυροσβεστών.

Το νησί της Ρόδου έχει υποστεί βιβλική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων από τη δασική πυρκαγιά που έκαιε επί δέκα εικοσιτετράωρα και έκανε στάχτη 150000 στρέμματα δάσους . Οι επιπτώσεις της καταστροφής στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα γίνουν αντιληπτές και θα εκτιμηθούν το επόμενο διάστημα: μεγάλο μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο τουρισμός έχει πληγεί επίσης σοβαρά και αυτό θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους του τομέα αλλά και την ευρύτερη οικονομία του νησιού. Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος επί μέρες ολόκληρες παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης δεν εμφανίστηκαν δημόσια για να ενημερώσουν έστω τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Την ίδια στιγμή πυροσβέστες και 3000 εθελοντές αγωνίζονταν να σταματήσουν την πύρινη θύελλα.

Αποδείχθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά κανένα μέτρο πρόληψης (καθαρισμός δασών, αραίωση με επίβλεψη της Δασικής υπηρεσίας, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δίκτυα κρουνών και υδατοδεξαμενών στο δάσος, μέσα παρακολούθησης και έγκαιρης ανίχνευσης κινδύνου κ.α.)

Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μόνιμου και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων πρόληψης και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων: το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο και η Δασική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένα ειδικά για αντιμετώπιση εκτάκτων

Καταστάσεων. Ακόμη και ο αριθμός των πυροσβεστών ήταν ανεπαρκής για την έκταση της δασοπυρκαγιάς της Ρόδου. Αναμενόμενο αφού κατά τους εκπροσώπους των πυροσβεστών λείπουν περίπου 4000 πυροσβέστες από το Σώμα.

Διαπιστώθηκε επίσης απουσία επαρκών υποδομών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Στην περίπτωση της Ρόδου δεν είχαν οριστεί ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού, εναλλακτικοί δρόμοι διαφυγής του πληθυσμού, εφεδρική παροχή ηλεκτρισμού ή νερού.

Με λίγα λόγια προκύπτει ότι δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Αλλά και αν υπήρχε δεν εφαρμόστηκε στη περίπτωση της πυρκαγιά του Ιουλίου.

Το ερώτημα είναι γιατί ξεσπούν οι δασικές πυρκαγιές; Ακούμε εδώ και μερικά χρόνια ότι αιτία για τις δασοπυρκαγιές στη χώρα μας είναι η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα. Πίσω από αυτό το επιχείρημα κρύβεται η δασική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες και νομοθετικές παρεμβάσεις που σταδιακά άνοιξαν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση των δασών. Τέτοιες είναι:

Ορισμοί με αντιεπιστημονικά κριτήρια για το τι είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολειβαδική έκταση κτλ., έχουν οδηγήσει, μέσω της νομοθεσίας, στον περιορισμό της έκτασης των δασών σε ολόκληρη τη χώρα. Η μη καταγραφή των κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων, η ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στα δάση, ενθαρρύνουν τους εμπρηστές.

Οι Δασικοί χάρτες δεν αποτελούν εργαλείο προστασίας των δασών αλλά κατοχύρωσης ιδιοκτησιών, καταπατήσεων, εκχώρησης δημόσιας γής σε ιδιώτες.

Οι διαθέσιμοι πόροι για τη διαχείριση των δασών από το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού το 1975, έχουν φθάσει σήμερα στο 0,035%

Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ) οδήγησε στο διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Η ΠΥ επιβαρύνεται έτσι με μεγαλύτερο έργο αντιμετώπισης ενώ δεν είναι η κατάλληλη, όπου απαιτείται γνώση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα.

Τα παραπάνω οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στα δάση. Κύριο μέλημα η επένδυση για την εκμετάλλευση του δάσους με παράλληλα αλλαγή των χρήσεων γης.

To συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών είναι η διαχρονική απουσία εξειδικευμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων λόγω των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων.

Η πολιτική αυτή συμπίπτει με την πολιτική της ΕΕ για τα δάση. Συγκεκριμένα στην «Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030» αναφέρεται: «Η Στρατηγική επιδιώκει να αναπτύξει οικονομικά κίνητρα ιδίως για ιδιώτες ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών για την παροχή αυτών των οικοσυστημικών υπηρεσιών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας δήλωσε μετά τις πυρκαγιές: «Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί, ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».

Οι συνταξιούχοι, όπως όλοι οι Ροδίτες, πιστεύουμε ότι στόχος πρέπει να είναι η αναδάσωση όλων των καμένων δασών χωρίς εξαίρεση.

Θα πρέπει να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για τα απαραίτητα έργα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τις πλημμύρες.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι οδηγίες των Δασολόγων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση του δάσους, για την διάσωση της άγριας πανίδας, για την αποκατάσταση των υποδομών. Καμία ανάμειξη ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην αναδάσωση και τη διαχείριση των δασών.

Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι: Ποιο το μέλλον των δασών της Ρόδου; Θα αναδασωθούν οι εκτάσεις που κάηκαν;

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του υπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί ανάθεσης της αναδάσωσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, περί συγκέντρωσης των ελαφιών σε περιφραγμένο χώρο κ.α., είναι αντίθετες προς την απαίτηση του λαού της Ρόδου για αναδάσωση όλων των καμένων, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά.

Ποια είναι η θέση των υποψήφιων παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου για το θέμα των δασών; Ποιες είναι η προτάσεις τους για τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τα εργατικά –λαϊκά στρώματα;

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολαία και ειδικά αυτοί που επλήγησαν άμεσα από τις πυρκαγιές πρέπει να σταθμίσουν τις επιλογές τους ανάλογα με τις θέσεις και τις προτάσεις των υποψηφίων σε όλα αυτά τα ζητήματα,

Οι εθελοντές και οι κάτοικοι των χωριών υπήρξαν πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στην στήριξη των πυρόπληκτων, αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία για να σωθούν από τις φλόγες. Με την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τις πρωτοβουλίες τους στις δύσκολες στιγμές, αποδείχθηκαν ανιδιοτελείς υποστηρικτές και διαφημιστές του νησιού.

Τα μέλη του σωματείου μας, που έχουν εργαστεί για δεκαετίες στον τουριστικό τομέα, είναι μέρος αυτών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να παράγουν τον πλούτο του τόπου. Γι’ αυτό απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για τα δάση, για τις παραλίες, για το περιβάλλον. Γι’ αυτό θα αντισταθούν στην παράδοσή τους σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα.”

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιαν. Σαρικάς Π. Παπαθεοδώρου